Vlada Srbije trebalo bi da na sednici u četvrtak usvoji predlog zakona o katastarskoj legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, rekla je pomoćnica ministra građevinarstva Aleksandra Damnjanović.


Ona je istakla da nakon jučerašnjeg sastanku predstavnika Ministarstva i Agencije za borbu protiv korupcije ne očekuje dalje probleme oko usvajanja tog predloga zakona. „Kada je Agencije pisala primedbe, na sajtu Ministarstva bio je stari tekst (nacrta) zakona. Ministarstvo je u međuvremenu više od 80 odsto primedbi i predloga Agencije prihvatilo i uvrstilo u zakon“, naglasila je Damnjanović. Ona je podsetila da je predlog zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na bespravno izgrađenim objektima povučen sa dnevnog reda za usvajanje na prethodnoj sednici Vlade zbog primedbi Agencije za borbu protiv korupcije. Pravo upisa svojina na objektima i građevinskom zemljištu imaće, prema njenim rečima, samo objekti izgrađeni do 11. septembra 2009. godine, kada je stupio na snagu Zakon o planiranju i izgradnji. Moći će, kako je naglasila, da se upišu porodične stambene kuće, stanovi i delovi u stambeno-poslovnim zgradama, vikendice, ekonomski i pomoćni objekti i objekti u kojima se obavlja zanatska delatnost.

Zahteve za legalizaciju podnelo je 700.000 vlasnika objekata, ali Ministarstvo još nema precizan podatak koliko će ih od tog broja imati pravo na upis prava svojine na objektima po novom zakonu. Damnjanovićeva je rekla da prema zakonu nisu predviđeni nikakvi troškovi i naknade za upis objekata. „Građani će plaćati samo izradu geodetskog snimka, ukoliko je nemaju od ranije, što iznosi 10.000 dinara,“ istakla je Aleksandra Damnjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari