Indijski koncern Indo cink smelters, napustio je šabačku Obojenu metalurgiju ostavivši dug od 160 miliona dinara, od čega je 1,2 miliona evra za električnu energiju. Radnici su poslednju platu primili za novembar, a kako tvrdi Srđan Lukić, predsednik sindikalne organizacije, nije uplaćivano ni penzijsko osiguranje.

Indijski koncern Indo cink smelters, napustio je šabačku Obojenu metalurgiju ostavivši dug od 160 miliona dinara, od čega je 1,2 miliona evra za električnu energiju. Radnici su poslednju platu primili za novembar, a kako tvrdi Srđan Lukić, predsednik sindikalne organizacije, nije uplaćivano ni penzijsko osiguranje. Radnici optužuju Agenciju za privatizaciju uz čiju je saglasnost sklopljen ugovor o zakupu. Prema nezvaničnim informacijama, zakupac je otkupio i tendersku dokumentaciju čime je postao potencijalni kupac šabačke fabrike, što je dodatno uznemirilo radnike.
Inače, Obojena metalurgija, kao deo Holding kompanije Zorka, data je u zakup sredinom marta 2004. godine na tri godine. Indo cink smelters obavezao se da plati zakupninu od 300 hiljada dolara, da investira 2,5 miliona dolara i da uposli 435 radnika. Kapacitet fabrike je 30.000 tona cinka godišnje, a prema rečima direktora Alekse Kovačevića, na svetskom tržištu cena po toni cinka skočila je sa 724 na čak 4.500 dolara. On tvrdi da fabrika godišnje može da ostvari dohodak od 130 miliona dolara, uz čistu zaradu od pet do 10 miliona dolara.
Fond za razvoj je uoči izbora na račun Obojene metalurgije uplatio deset miliona dinara, tako da su radnici dobili po 15 hiljada dinara, i to im je poslednja isplaćena zarada. Ovih dana očekuje se da toj fabrici bude uplaćeno još toliko za otklanjanje poremećaja u proizvodnji. Ipak, najviše se očekuje od privatizacije Holdinga Zorka jer se u kompletu prodaju dve najveće fabrike Mineralna đubriva i Obojena metalurgija sa još osam deoničkih društava. Reč je o tehnološki povezanom sistemu, a budući kupac treba da otplati dugove od 42 miliona evra, da uloži u filtere, i da obezbedi posao za 1.200 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari