Za zamenu sijalica u Subotici - 1,7 milijardi dinara 1Foto: Pixabay/Fotorech

Grad Subotica pokrenuo je postupak izbora privatnog partnera u javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja, a procenjena vrednost projekta je skoro 1,7 milijardi dinara.

Javna nabavka je raspisana godinu dana nakon što je kompanija „Smart Energy Investment Kft Budapest“ iz Mađarske podnela Gradu Subotici samoinicijativni predlog projekta javno-privatnog partnerstva za ove namene, koji je Skupština grada prihvatila avgusta 2023. godine.

Predmet ugovora o javno-privatnom partnerstvu bez elemenata koncesije „jeste projektovanje, zamena, finansiranje i održavanje sistema javnog osvetljenja i ugradnja i sprovođenje mera sa ciljem efikasnijeg korišćenja energije, odgovarajućeg smanjenja emisije CO2 i smanjenja operativnih troškova funkcionisanja dela sistema javnog osvetljenja, kao i dugogodišnje održavanje dela sistema javnog osvetljenja Subotice“.

Predmetni deo sistema obuhvata zamenu 13.357 starih, neefikasnih svetiljki, novim LED svetiljkama i reflektorima sa efikasnijim karakteristikama i izvorima svetlosti, od ukupno 14.768 svetiljki koje čine sistem javnog osvetljenja na teritoriji Subotice.

Prema dostupnim informacijama, dosadašnji prosečni godišnji trošak za električnu energiju grada je iznosio 111,8 miliona dinara bez poreza, dok su izdvajanja za održavanje postojeće infrastrukture javnog osvetljenja iznosila 12,5 miliona godišnje, bez poreza.

Javno-privatno partnerstvo u ovom slučaju treba da traje 15 godina. Model javnog ugovora predviđa godišnju garantovanu uštedu, koju ponuđač treba da precizira u svojoj ponudi na tenderu otvorenom do kraja prve dekade oktobra ove godine.

Takođe, model navodi da će sredstva ostvarena ovom uštedom biti podeljena između Grada i privatnog partnera, u odnosu koji će takođe biti definisan ponudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari