Imovina nedavno preminulog ruskog oligarha Borisa Berezovskog u Srbiji zamrznuta je prošlog meseca na zahtev ruskih vlasti, saopštio je juče ruski državni tužilac Aleksandar Zvjagincev. Kako se navodi, imovina Berezovskog u našoj zemlji vredna je 300 miliona dolara. Prema saznanjima Danasa, zamrznuta je imovina kompletne Denjub fuds grupe, čiji je vlasnik investicioni fond Salford.


Sudeći po nezvaničnim informacijama, rusko tužilaštvo je još u decembru prošle godine kontaktiralo srpsko Ministarstvo pravde tražeći zabranu raspolaganja imovinom Berezovskog, posle čega je slučaj upućen Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal. Reagujući po zamolnici Rusije, slučaj je dospeo pred posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu, koje je 11. jula donelo rešenje kojim je uspostavljena blokada nad svim ovim firmama.

Slučaj je, kako objašnjava sagovornik Danasa koji je bio direktno uključen u čitavu proceduru, zatim dospeo pred Apelacioni sud, koji je poništio rešenje o zabrani raspolaganja imovinom i predmet vratio Višem sudu na ponovno odlučivanje, gde se trenutno nalazi. Taj sud bi sada trebalo da ponovo donese odluku o sudbini kompanija koje su bile u vlasništvu kontroverznog tajkuna.

Reagujući po prvostepenom rešenju Višeg suda, Agencija za privredne registre je 29. jula upisala postojanje rešenja o zabrani prodaje imovine firmi iz sastava Denjub fuds grupe, tako da od tada Salford ne može da proda ni Knjaz Miloš ni Imlek i ostale svoje firme u Srbiji, a ne može, kako proizilazi iz rešenja, ni da ubire profit.

Kako se navodi u APR-u, rešenjem Višeg suda određuje se privremena mera obezbeđenja oduzimanja imovinske koristi tako što se kompaniji Denjub fuds grup iz Holandije i kompaniji Klates holding (Clates), takođe iz Holandije, zabranjuje otuđenje i opterećenje njihovih udela u gorenavedenih osam firmi. Uz to, Denjub fudsu i Klatesu se zabranjuje i „korišćenje i raspolaganje pravima iz akcija i udela“ ovih privrednih subjekata, „uključujući i uskraćivanje prava prinudnim upravnicima imovine Berezovski Borisa Abramoviča, predstavnicima kompanije Grant tornton“ iz Londona – Nikolasu Vudu i Kevinu Helardu, „da zaključuju pravne poslove koji se odnose na raspolaganje predmetnim akcijama i vlasničkim udelima“.

Slobodan Petrović, direktor Denjub fuds grupe u Srbiji, kojeg je ova vest juče zatekla na godišnjem odmoru u Crnoj Gori, izjavio je za Danas da „nema informaciju“ o uspostavljanju zabrane raspolaganja imovinom te da „Salford nema veze sa Berezovskim“ jer je u pitanju „konsultantska kuća koja upravlja fondom“. On je dodao da će se danas više znati o celoj stvari i da je kontaktirao i sa beogradskom kancelarijom i sa londonskim sedištem Salforda da proveri o čemu je reč.

U Direkciji za upravljanje državnom imovinom, u koju je prvobitno stigla molba ruskih vlasti, juče su kratko rekli da „nisu primili rešenje suda kojim se nalaže oduzimanje imovine Borisa Berezovskog“.

Advokat Berezovskog juče je ruskoj agenciji Interfaks izjavio da ne raspolaže informacijom o zapleni imovine. Kako se navodi, rusko tužilaštvo je do sada zabranilo promet imovinom ovog oligarha u Rusiji, Ukrajini, a sada i na Balkanu.

Boris Berezovski je u martu ove godine pronađen mrtav u svojoj vili u Velikoj Britaniji, nakon što je, po dosadašnjim informacijama, izvršio samoubistvo. Berezovski je imao veliku ulogu u dovođenju aktuelnog predsednika Rusije Vladimira Putina na vlast, ali je posle njihovog raskola emigrirao u London i postao glavni kritičar svog dojučerašnjeg štićenika.

Firme

Po odluci Višeg suda zaustavljen je promet akcijama osam preduzeća iz sastava Denjub fuds grupe. Reč je o firmama Imlek, Mlekara Subotica, Bambi Banat, Knjaz Miloš, Bambi park Požarevac, Knjaz Miloš natura, Belosavac iz Smederevske Palanke i Sekopak. Sve ove kompanije pripadale su ruskom tajkunu preko njegovog vlasništva u investicionom fondu Salford.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari