Vicepremijer S.Makedonije: Regionalnom ekonomskom saradnjom do prosperiteta Zapadnog Balkana 1foto FoNet/AP

Vicepremijer Severne Makedonije Fatmir Bitići je danas ocenio ;da su saradnja i stvaranje jake ekonomske međuzavisnosti put koji ceo Zapadni Balkan vodi ka prosperitetu, rastu, razvoju i otpornosti privrede.

„Na ovaj način će se olakšati ; i uključivanje u jedinstveno evropsko tržište“, rekao je Bitići na panel diskusiji „Zapadni Balkan: regionalna ekonomska saradnja“ na Kopaonik biznis forumu, u Srbiji.

On je, kako je saopštila vlada u Skoplju, ocenio da su regionalne inicijative prilika da se olakša saradnja zemalja Zapadnog Balkana i poveća konkurentnost privreda tog regiona.

„Regionalna konkurentnost naspram regionalne konkurencije je naš izbor. Trebalo bi da prihvatimo regionalne inicijative kao priliku da olakšamo saradnju među zemljama Zapadnog Balkana i povećamo konkurentnost naših ekonomija“, rekao je vicepremijer Severne Makedonije zadužen za privredna pitanja.

Bitići se osvrnuo se i na ekonomske politike Vlade Severne Makedonije za jačanje konkurentnosti privrede i govoreći o Zakonu o finansijskoj podršci investicijama istakao da se podjednako tretiraju makedonske i inostrane kompanije.

„Aktivno im pomažemo da budu konkurentnije, da izgrade kapacitete da ispune visoke standarde u raznim industrijama. Imamo značajne brojke: samo kroz ovaj zakon smo podržali 919 kompanija sa oko 100 miliona evra, koje su uložile oko 500 miliona evra u našu privredu. Na ovaj način stvaramo konkurentnu privredu i stvaramo dodatnu vrednost“, rekao je Bitići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari