Ministar odbrane Aleksandar Vučić dogovorio se juče sa sindikalno poslovodnom delegacijom Zastave Oružja da predstavnici zaposlenih u toj kragujevačkoj firmi ostanu u Nadzornom odboru preduzeća do predstojeće konverzije obaveza oružara prema Fondu za razvoj, Fondu PIO i drugim poveriocima u ulog države u kapitalu fabrike.


– Konverzija bi trebalo da bude završena u narednih mesec dana, do kada, prema dogovoru sa ministrom Vučićem, prisustvo predstavnika zaposlenih u Nadzornom odbori preduzeća neće biti sporno. Nakon toga, na osnovu računice o obimu društvenog kapitala u fabrici, videće se da li predstavnici zaposlenih imaju pravo na članstvo u Nadzornom odboru. Ministar Vučić tvrdi, naime, da će nakon predstojeće konverzije ostati tek 2,75 odsto društvenog kapitala i u tom slučaju zaposleni neće imati pravo na predstavnike u organima upravljanja. Mi u sindikatu smatramo, međutim, da će u fabrici ostati oko 15 odsto društvenog kapitala, te da ćemo i dalje imati pravo na predstavnike. Na potezu je Služba ekonomike naše fabrike koja treba da sačini preciznu računicu o tome, rekao za naš list, nakon jučerašnjih pregovora predsednik sindikata u Zastavi Oružju Dragan Ilić.

On kaže da se tokom sastanka u Ministarstvu odbrane razgovaralo i o nesporazumima između pojedinih Vučićevih saradnika i oružarske sindikalne organizacije, kao i ugovorenim poslovima kragujevačke fabrike. Ministarstvo je, prema Ilićevim rečima, obećalo podršku Zastavi Oružju i najavilo ulaganja od oko deset miliona evra u osavremenjavanje pogona i proizvodne opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari