Zaposleni u ŽIT-u protestovali ispred Vlade: Nadležni obećavaju isplatu zaostalih zarada, radnici žele da počnu sa radom 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Desetine radnika Železničkog integralnog transporta protestovalo je danas ispred Vlade Srbije nezadovoljno situacijom u ovom državnom preduzeću, koje zaposlenima već pola godine ne isplaćuje zarade propisane ugovorom.

Kako tvrde predstavnici sindikata, celokupan proces rada u ŽIT-u narušen je već godinu dana, a na to su zaposleni u više navrata skretali pažnju nadležnima.

Oni kažu da, iako na posao redovno dolaze, posla maltene nema, a problemi se mesecima guraju pod tepih. Zato je oko 40 radnika dalo otkaz, a neki su i tužili firmu.

Kako za naš list objašnjava Miladin Žujović, predsednik Sindikalne organizacije ŽIT-a, oko trećine zaposlenih nije moglo da izdrži da nema mesečne prihode, a poseban teret nose svi oni koji imaju kredite. Osim toga, umesto da se plate redovno uplaćuju, pozamašna sredstva odlaze kada pomenute tužbe dođu na naplatu.

„Imali smo niz sastanaka sa poslovodstvom Železnica Srbije i predstavnicima nadležnog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture  kada su obećali da će isplatiti sve zaostale zarade nakon praznika. Obećali su i da će ŽIT početi da radi, jer postoji potreba i samih zaposlenih da se sa radom nastavi“, kaže on.

Zaposleni u ŽIT-u protestovali ispred Vlade: Nadležni obećavaju isplatu zaostalih zarada, radnici žele da počnu sa radom 2
Foto: K. Bondžulić/Danas

Ipak, uprkos obećanjima, dodaje da su se ispred Vlade Srbije okupili da i na taj način ukažu na problem u kome se preduzeće nalazi.

„Ni mala deca ne veruju u obećanja, kamo li mi. Ako ne budu ispunjena, nastavićemo sa protestima. Sa druge strane, kada bi preduzeće krenulo sa radom, ne bi trebalo da plate ubuduće kasne, jer volja za poslom postoji, pa možemo zaraditi i živeti od svog rada“, kaže Žujović dodajući da je protest koji je najavljen za utorak otkazan.

On podvlači da je ŽIT od osnivanja prošao sve strukture vlasti i uvek nalazio načine da prevaziđe probleme i opstane. Zato, kako kaže, ne vide razlog da se stane sa radom ako već ima 70 zaposlenih.

„Ako postoji potreba za radom, mi smo tu da radimo. Kolektivni ugovori važe, radnici su tu i dolaze na posao“, poručuje naš sagovornik.

 

 

Zaposleni u ŽIT-u protestovali ispred Vlade: Nadležni obećavaju isplatu zaostalih zarada, radnici žele da počnu sa radom 3
Foto: K. Bondžulić/Danas

 Zoran Bašanović, glavni poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, podvlači da među radnicima ima puno mladih sa velikim kapacitetima i znanjem koje bi mogli primeniti u poslovanju, ali da posla nema.

„ŽIT je radio velike poslove kao što je, recimo, prevoz materijala za Ziđin. Za toliko godina poslovanja redovno je ispunjavao obaveze prema državi i uplaćivao zarade zaposlenima. Ako bismo krenuli da radimo, preduzeće bi zarađivalo“, nagoveštava on.

Inače, većinski vlasnik ŽIT-a, ćerka-firme Železnica Srbije, je država Sindikalci podsećaju i da je država otvorila terminal u Batajnici, sa 61 odsto vlasništva Vlade Srbije i 39 odsto udela Grada Beograda.

„U pitanju je ista delatnost, a vlasnik je takođe država. Jedan od predloga je bio da se ŽIT pripoji tom terminalu, ali ni o tome nema ni govora“, poručuju oni.

Zaposleni u ŽIT-u protestovali ispred Vlade: Nadležni obećavaju isplatu zaostalih zarada, radnici žele da počnu sa radom 4
Foto: K. Bondžulić/Danas

Ovo nije prvi put da zaposleni u ŽIT-u protestuju. Od kada je u maju 2023. zatvoren terminal ove firme, uprkos činjenici da gradnja novog nije završena, preduzeće skoro da ni ne radi.

Zato su radici, predvođeni predstavnicima sindikata protestovali ispred Vlade Srbije 1. i 2. avgusta i 5. septembra prošle godine, zahtevajući isplatu zaostalih zarada, nastavak poslovanja preduzeća pokretanjem terminala u Makišu i završetak novog terminala čija je izgradnja stala.

Jedan od zahteva tada bio je da direktor Jovica Vasiljević podnese ostavku, a 2. avgusta Vlada Srbije smenila je direktora i obećala pomoć za zaostale zarade. Ipak, ta pomoć je pristigla tek nakon trećeg protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari