Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko i predsednici reprezentativnih sindikata kompanije Goran Takić i Milenko Nedić, potpisali su juče novi Kolektivni ugovor, saopšteno je iz te kompanije. Jedna od najinteresantnijih odredbi tog ugovora je uvođenje prava zaposlenih na godišnji bonus, direktno zavisan od rezultata njegovog rada.


Tekst novog Kolektivnog ugovora je plod šestomesečnog zajedničkog rada predstavnika sindikata i menadžmenta kompanije. U saopštenju se navodi da novi Kolektivni ugovor NIS odgovara svim zahtevima Zakona o radu i savremenog tržišta rada. Pored prava garantovanih zakonom, dokument predviđa i dodatne socijalne pogodnosti za zaposlene u kompaniji, usklađene sa savremenim međunarodnim standardima. Glavni cilj koji je definisao proces izrade teksta novog dokumenta bila je efikasnija preraspodela sredstava u okviru budžeta kompanije. U centru pažnje potpisanog Kolektivnog ugovora su sistemi motivacije i razvoja karijere zaposlenih, utemeljeni na oceni rezultata, što predstavlja neophodni uslov konkurentnosti kompanije koja se aktivno razvija i radi na otvorenom tržištu.

U okviru određivanja mehanizama za definisanje iznosa zarada u kolektivni ugovor uključen je grejding, sistem koji je u skladu sa savremenim svetskim praksama, i koji obezbeđuje transparentne i pravične uslove za sve zaposlene, kako u delu određivanja iznosa nadoknade za rad, tako i u delu razvoja karijere. Posebno poglavlje dokumenta posvećeno je sistemu profesionalnog obrazovanja svih kategorija zaposlenih. Pored ostalog, novi Kolektivni ugovor predviđa mere dodatne podrške, uključujući i finansijsku, socijalno najugroženijim kategorijama zaposlenih. Novi Kolektivni ugovor stupiće na snagu od juna 2011. godine.

U naredna dva meseca, u kompaniji će biti izrađeni dokumenti koji detaljno definišu osnovne odredbe Kolektivnog ugovora – Pravilnik o solidarnoj pomoći, Pravilnik o sistemu grejdova radnih mesta, Pravilnik o sportskim aktivnostima, Pravilnik o preventivnom odmoru, Pravilnik o edukaciji zaposlenih, Pravilnik o stambenim kreditima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari