Zapošljavanje marginalizovanih 1

Evropska unija i Vlada Švajcarske su obezbedili bespovratna sredstva za
samozapošljavanje 28 ljudi čije su ideje prepoznate kao najbolje u okviru projekta vrednog 170.000 evra.

Cilj projketa je osnaživanje ranjivih i marginalizovanih grupa u 34 lokalne samouprave na jugoistoku i jugozapadu Srbije.

Pored toga, projekat koji je sproveden u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku, Centrom za istraživanje javnih politika i Edukacionim centrom Leskovac obuvatio je i analizu institucionalnih kapaciteta lokalnih samouprava, zapošljivosti ugroženih grupa i usluga socijalne zaštite u 34 grada i opštine na jugu zemlje.

Bez dobrog obrazovanja i zapošljavanja nema potpunog uključivanja u društvo, a projekti koje su EU i švajcarska vlada podržali su inkluzivni u pravom smislu, jer obuhvataju širu populaciju, rekao je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević prilikom predstavljanja tih rezultata na skupu „Unapređenje socijalne uključenosti na lokalnom nivou“, koji je danas održan u Nišu.

Čestitajući novim preduzetnicima i preduzetnicama, nacionalni menadžer Evropskog PROGRESA Marko Vujačić je istakao posvećenost EU i Vlade Švajcarske unapređenju kvaliteta života stanovništva na jugu zemlje, sa posebnim akcentom na unapređenje lokalne uprave.

U opštinama Bosilegrad, Bujanovac i Merošina pružena je podrška za uspostavljanje održive socijalne usluge u skladu sa zakonom koja treba da odgovori na potrebe stanovništva.

Predstavljajući analizu stanja institucionalnih kapaciteta i socijalne zaštite u 34 grada i opština u Srbiji, Žarko Šunderić iz Centra za socijalnu politiku je rekao da većina samouprava izdvaja mala sredstva za socijalnu zaštitu i da postoji potreba da se ponuda usluga u većini lokalnih
zajednica unapredi i postane održiva.

Na ovaj način lokalne samouprave će pružati bolji odgovor na potrebe ranjivih i marginalizovanih grupa, kazao je Šunderić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari