Više od dve trećine ovogodišnjeg roda kukuruza zaraženo je alfa toksinom koji je najkancerogenije poznato jedinjenje koje se može naći u ljudskoj i životinjskoj hrani, izjavio je juče za Mađar so Marko Ukopina, generalni direktor preduzeća za kontrolu kvaliteta SGS Srbija. Podatke ove firme još nisu potvrdile niti demantovale druge laboratorije, pre svega selekcijske kuće, poput Instituta Zemun polje ili Instituta u Novom Sadu, koje inače prate ne samo prinos nego i kvalitet svojih hibrida.

Informacija o tome koliko je alarmantno stanje sa kukuruzom, juče do zaključenja prvog izdanja nismo dobili ni od Ministarstva poljoprivrede.

Inače, prema rečima direktora SGS Srbija, u njihovoj laboratoriji utvrđeno je da od 375 uzoraka, samo 32 odsto ispunjava standarde bezbednosti, dok je kod ostalih evidentirano prisustvo alfa toksina u koncentraciji znatno iznad dozvoljene. Prema rečima Ukopine, prisustvo alfa toksina u kukuruzu izazvano je gljivicama koje su se razvile kao posledica suše, a sličan problem imaju i zemlje iz okruženja, Mađarska, Rumunija i Bugarska, samo u manjoj meri jer su njihovi stručnjaci na vreme, pre berbe, uočili pojavu i preduzeli mere kojima je šteta umanjena. Direktor SGS Srbija objasnio je da deo kontaminiranog kukuruza koji ispunjava uslove kvaliteta za stočnu hranu može da se upotrebi u smešama za ishranu životinja, dok preostali deo može da se usmeri na proizvodnju bioetanola ili skroba, kao i da pojačanim inspekcijskim nadzorom može da se spreči da kontaminirani kukuruz dospe u ljudsku ishranu.

Stručnjaci sa rezervom komentarišu ove informacije i kažu da prava slika o ugroženom rodu može da se dobije tek kada Ministarstvo poljoprivrede i naučni instituti daju svoje analize.

– Bez potvrde tih nalaza teško je odrediti posledice. Ipak, malo mi je čudno da se informacija o prisustvu alfa toksina kod kukuruza daje 1. decembra a on je sa polja skinut još sredinom septembra. Pomalo mi je čudno i da je u tolikom obimu urađena analiza, ne zna se ni po čijem zahtevu, niti ko je finansirao istraživanje, ali pretpostavljam da ćemo odgovore dobiti u narednim danima. Tek bi tada mogli da odredimo u kojoj je meri ugrožen, na primer izvoz, jer bi trebalo podsetiti da je kukuruz naš prvi proizvod. Takođe, kad bude više informacija znaćemo i da li će morati da se uvozi stočna hrana, da li je ugrožen semenski materijal pa bi to značilo da nemamo za narednu godinu ni za setvu – kaže Milan Prostran, savetnik u Privrednoj komori Srbije i dodaje da je gotovo siguran da nije nije reč o dve trećine roda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari