Proizvodi od kukuruza u Srbiji su bezbedni a Ministarstvo poljoprivrede će preduzeti mere protiv firme koja je medije plasirala netačne informacije da su zaražene velike količine kukuruza. Veoma je važno reći da je mleko, koje najviše konzumiraju deca, potpuno ispravno i bezbedno za korišćenje – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Prema rečima načelnika Poljoprivredne inspekcije Nenada Katanića inspekcijskim pregledima i relevantnim laboratorijskim ispitivanjima obavljenim u Bečeju i Beogradu utvrđeno je da je alfa toksinima zaraženo sedam odsto kukuruza. On je dodao da su uzeti uzorci iz državnih robnih rezervi, fabrika stočne hrane i proizvođača palente.

– U silosima gde je otkriven zaraženi kukuruz biće preduzete mera da kukuruz ne bude upućen u preradu dok se prethodno ne smanji količina alfa toksina na bezbedan nivo. To će biti urađeno, između ostalog, i razblaživanjem zaraženih količina, odnosno njegovim umešavanjem sa zdravim količinama kukuruza. Na taj način kukuruz postaje siguran za upotrebu a ta metoda je u potpunosti u skladu sa zakonskim regulativama u Srbiji i zemljama Evropske unije – istakao je Katanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari