Uprkos globalnoj ekonomskoj krizi i prekidu saradnje sa američkim Remingtonom, u Zastavi Oružju planiraju da u 2009. izvoz dostigne 30 miliona dolara, što je za 30 odsto više od ovogodišnjeg plasmana na inostranim tržištima. Zastavina fabrika oružja će i naredne godine najveći devizni prihod ostvariti zahvaljujući isporukama pešadijskog naoružanja multinacionalnim snagama UN i bezbednosnim strukturama u Iraku, Avganistanu i drugim svetskim kriznim žarištima.

Direktor Zastave Oružja Rade Gromović izjavio je juče da će kragujevačka fabrika i naredne godine u SAD izvoziti lovačko, sportsko i oružje za ličnu odbranu. Nakon prekida saradnje sa Remingtonom, Zastava je, prema njegovim rečima, započela pregovore o izvozu oružja u SAD sa američkom kompanijom EA armeri. „Pregovori sa tom kompanijom u završnoj su fazi, tako da ćemo i iduće godine prodavati oružje na američkom tržištu. Vrednost tog izvoza dostići će 2,2 miliona dolara“, kaže Gromović.

Kako naš list saznaje, Zastava će naredne godine kupcima u SAD, pored lovačkih karabina, pištolja CZ999 i M88 i malokalibarske puške, ponuditi i dalekometnu snajpersku pušku „crna strela“ i „kalašnjikov“. U Zastavi Oružju ove godine u nabavku nove opreme i revitalizaciju stare uloženo je 1,8 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari