Zaštitnik građana Saša Janković podržao je plan ministra privrede Saše Radulovića da je neophodno sniziti stopu doprinosa i drugih nameta na poslodavce, saopštila je kancelarija Zaštitnika građana. Na sastanku u Ministarstvu privrede Radulović i Janković su se složili da se mora prestati sa tolerancijom na crnom tržištu rada i uspostaviti apsolutna finansijska disciplina u plaćanju doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Neplaćanje doprinosa je kršenje prava radnika, ali i interesa savesnih poslodavaca i ravnopravnosti na tržištu, navodi se u saopštenju. Radulović i Janković su, dodaje se, zaključili da obaveze prema javnim fondovima treba učiniti primerenim i poslovno isplativim, a izbegavanje tih obaveza najoštrije sankcionisati i suzbijati preko inspekcijskih organa.

Ministar Radulović je ocenio da mnogi poslodavci izbegavaju plaćanje doprinosa, između ostalog i zbog toga što je njihova stopa ekonomski neodrživo visoka, na šta je zaštitnik građana, navodi se, već upozoravao u godišnjim izveštajima Narodnoj skupštini. U saopštenju se ističe da desetine hiljada radnika u Srbiji radi bez zdravstvenog osiguranja i uplata penzijskog staža, „iako je to njihovo zakonom zagarantovano pravo, a nadležni državni organi to tolerišu“. Dodaje se da njihovi poslodavci učestvuju u tržišnoj utakmici u kojoj imaju nezakonitu prednost u odnosu na preduzeća koja izmiruju svoje obaveze prema radnicima.

„Pojedinim takvim preduzećima Vlada je ‘opraštala’ poreske i druge dugove, a radnicima administrativno ‘spajala staž’ bez jasnog osnova i kriterijuma, na šta je više puta ukazivao Zaštitnik građana i reagovao Ustavni sud“, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari