Zašto je investiranje u zlato prava odluka? 1Foto: Shutterstock

Investiciono zlato je sve češća investicija, kako u svetu, tako i na Balkanu. Svi su upoznati sa vrednošću zlata – jezički zlato je uvek bilo metafora za vrednost. Zašto je investiranje u zlato prava odluka? Koji su faktori koji ljude privlače žutom metalu?

Zlato je štit od inflacije

Svi smo osetili udar po svom džepu u protekle dve godine od visoke inflacije. Štampanje novca konstantno srozava vrednost u našem džepu. Evro je u protekle dve decenije izgubio gotovo 50% svoje vrednosti. To znači da bi ušteđevina od 1000 evra od pre dve decenije danas vredela samo 500 evra u realnoj kupovnoj moći.

I ovo nije slučaj samo za evre i dolare već i za sve druge svetske valute. Tu se zlato javlja kao dugoročni štit protiv inflacije. Za razliku od različitih valuta širom sveta i većine drugih finansijskih aktiva, zlato održava svoju vrednost i uprkos malobrojnim i kratkotrajnim ciklusima, njegova cena stabilno raste.

Početkom 1970-ih cena jednog grama zlata je bila oko dva dolara, dok danas ta cena je oko 65$ za jedan gram. To je neverovatan rast cene od preko 3000%.

Prema rečima ekonomiste Ričarda Rasela “Zlato će biti tu i biće novac kad dolar, evro i jen budu bili samo uspomene.”

Ukratko, zlato čuva vrednost. Pre sto godina sa kilom zlata ste mogli da kupite stan, isto važi i dan danas, a verovatno i za još sto godina.

Zlato daje sigurnost

Zlato pruža sigurnost onima koji ga poseduju. Kada je u pitanju fizičko investiciono zlato, to je imovina koju pojedinac fizički poseduje i ne zavisi ni od jedne banke, institucije ili treće partije.

Što znači da ne morate da se brinete da li će neki trgovac ili banka bankrotirati – vaša investicija je sigurna. Ovakav nivo sigurnosti je retkost koju većina drugih sredstava nema.

Takođe, investiciono zlato je univerzalno i širom sveta standardizovano, što znači da jedna kovanica kupljena u Srbiji može biti preprodata u Americi, ili negde drugde, za cenu koja je blizu berzanskoj ceni zlata. Gde god da se nalazite na svetu zlato nosi istu vrednost.

Investiciono zlato je takođe visoko likvidna investicija. Ako se javi potreba da vašu ušteđevinu prebacite u keš, sa investicionim zlatom to možete uraditi istog dana. Dok sa investicijama poput nekretnina, taj proces traje dosta duže.

Zlato najviše blista u periodima krize

Za razliku od većine drugih investicija čija vrednost opada u periodima recesije, vrednost zlata raste. To je zato što zlato spada u kategoriju “investicija sigurnog utočišta” ili na engleskom “save-haven asset”.

Cena zlata nije povezana sa cenama drugih aktiva, kao što su akcije ili nekretnine, već se nalazi u odvojenoj klasi. Zbog toga je cena zlata rasla u 8 od proteklih 10 svetskih recesija. Odličan primer toga je finansijska kriza 2008.

Od 2007-2009 američka berza S&P 500 je izgubila gotovo 50% svoje vrednosti, dok je cena zlata skočila za čak 25%. Ista situacija se odvila i tokom pandemije kada je cena zlata ostvarila svoj tadašnji istorijski maksimum.

Naravno, istorijske performanse nikada ne moraju biti indikator budućeg uspeha. Zlato, kao i sve druge investicije, je podložno tržišnim fluktuacijama. Ali istorijski performans zlata pokazuje da je ono istrajalo u periodima kada većina drugih sredstava nije.

Zlato je pristupačna investicija za sve budžete

Iako je svačija prva asocijacija kada čuju reč ‘zlato’ bogatstvo i visoki status, realnost je zapravo drugačija. Zlato nije investicija samo za bogate, već za sve ljude.

Investiciono zlato dolazi u formi poluga i kovanica, i njihove gramaže značajno variraju. Od malih “poluga” od 1 gram, sve do poluga od 12,5 kilograma.

Pojedinac može da kupi jedan gram investicionog zlata koje dolazi u formi male poluge, čija je trenutna tržišna vrednost oko 8000 dinara. To je pristupačna cena za većinu domaćinstava i omogućava većini ljudi da oprobaju štednju u formi zlata.

Zlato je jednostavna i tradicionalna investicija

Zlato je kroz istoriju hiljadama godina korišćeno kao novac i kao najsigurniji čuvar vrednosti. Ne toliko davno su sve valute bile potkrepljene zlatnim standardom. Žuti metal ima dugu tradiciju i istoriju svoje primene. Od drevnog Rima do dana današnjeg, zlato čuva svoju vrednost.

Za razliku od drugih investicija poput kriptovaluta ili akcija, investiranje u zlato je dosta jednostavniji proces koji ne zahteva račune u fondovima ili upravljanje različitim platformama.

Sve što je potrebno jeste da pojedinac ode kod legitimnog trgovca investicionog zlata i da odabere proizvod koji najviše odgovara njegovim senzibilitetima i ciljevima.

Ovo su samo neki faktori zbog kojih bi domaćinstva i pojedinci trebalo da razmotre štednju u formi zlata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.