Zašto je pvc stolarija dobar izbor? 1Foto: J.B.K./ Danas

U industrijskoj proizvodnji sigurno je jedan od veštačkih materijala sa najdužim stažom upravo polivinil hlorid, odnosno PVC. Njegovo otkriće nije bilo revolucionarno koliko je to bila mogućnost njegove primene.

Proizvodnja pvc-a se zahuktala sredinom prošlog veka. Počeli su da se proizvode sve noviji I proizvodi od pvc-a. Karakteristike materijala su se menjale i prilagođavale potrebama njegove sve šire i šire primene. Kao materijal svenamenskih mogućnosti pvc je osvojio svet.

Savremeni tehnološki razvoj doprinosi iz dana u dan razvoju svih industrijskih grana pa je tako i pvc bio prepoznat od strane stručnjaka koji se bave građevinarstvom, posebno građevinskom stolarijom. Uočili su da pvc ima određene karakteristike koje su prosto idealne, kada je stolarija u pitanju.

Ovaj materijal je otporan na svetlo i UV zračenje. Ne smetaju mu atmosferske promene. Otporan je na temperaturne skokove. Vodootporan je. Neosetljiv je na hemijske uticaje. Pokazao se izuzetno otpornim na mehanička oštećenja. Ne vitoperi se pri ugradnji, ne gubi svoj oblik ni nakon dužeg stajanja u određenoj poziciji. Zahvaljujuće svim ovim osobinama pvc stolarija je zauzela veoma visoko mesto u primeni u građevinarstvu.

Kao proizvod industrije, pvc se sastoji od dva hemijska elementa u skoro jednakom odnosu. Njegov sastav čini hlor koji ovom materijalu daje veoma visoku otpornost na vatru.

U slučaju izbijanja požara, izlaganje vatri će podstaći osobinu samogasivosti ovog materijala.

I sami znamo da je pvc veoma zastupljen kao materijal za izradu. Veoma lako se proizvodi. Još lakše se obrađuje. Po potrebi dodavanjem različitih aditiva utiče se na njegove osobine, pa tako može da se proizvede pvc materijal koji je mek, tvrd, krut, savitljiv, beo ili u raznim bojama. Aditivi utiču na većinu svojstava ovog materijala i sva pvc stolarija proizvedena je od prethodno testiranih pvc profila, da bi se tačno znalo kojim stepenom izolativnih osobina raspolažemo pri ugradnji ove stolarije.

Jedna od vrlo važnih osobina pvc stolarije je dugotrajnost. Kada ste je jednom postavili ona može potrajati i nekoliko decenija bez potrebe da išta na njoj dalje radite.

Ušteda energije je posebna tema i nezaobilazno je reći da se pvc ramovi kod pvc stolarije izlivaju. Uglovi i spojevi se vare i tako se postiže savršeni dihtung koji ne propušta vazduh. Višestruke komore sa vazdušnim džepovima dodatno izoluju prostor a sam način izrade pvc stolarije omogućuje održavanje stalne temperature u prostoru.

Kada se stakla koja se ugrađuju u pvc vrata i pvc prozore napravljene od pvc profiila pravilno izaberu i montiraju, nema otpuštanja toplote, pa je time termoizolovanost zagarantovana. Na našem tržištu pronaći ćete nekoliko vrsta stakala koja se ugrađuju u pvc vrata i pvc prozore.

Obično float staklo je potpuno transparentno ali se može pronaći i kao peskirano. Ovo staklo odaberite ako vam je potrebno da neki prostor sakrijete od neželjenih pogleda. Jedno od najtraženijih vrsta stakla za ugradnju u pvc stolariju je niskoemisiono stako koje sadrži film ili zaštitni premaz unanesen u tankom sloju i koji dobro propušta svetlost, ali isto tako odbija sva druga zračenja. Ova stakla ćete prepoznati po svom plavičastom odsjaju zbog metalnog premaza. Treba da znate da taj isti odsjaj nimalo ne utiče na osvetljenost prostorija u kojima je postavljena pvc stolarija.

Sa ekološkog aspekta početnih godina proizvodnje pvc stolarija je izazivala otpor, ali se mogućnošću njene reciklaže i ekološka bura vremenom stišala. Stara i odbačena pvc stolarija se skuplja i odlaže sortirana kao plastični otpad, meki i tvrdi, reciklira se i ponovo koristi u proizvodnji nekih drugih svakako novih proizvoda.

Različite boje sa mnogobrojnim nijansama kojima se pvc stolarija boji, poslednjih decenija mogu i najbezličnijem prostoru dati ljupkost i šarm. Mogućnosti su neograničene, jer se pvc stolarija veoma lako i jednostavno izrađuje po meri i prati želje i potrebe svojih korisnika. Treba naglasiti da je u slučaju pvc stolarije veoma prihvatljiv odnos između cene i kvaliteta. Cena stolarija je relativno povoljna a može se ugrađivati doslovno bilo gde.

Potrebno je da znate šta želite i šta je to što vam je potrebno pre nego krenete u kupovinu svoje nove pvc stolarije. Takođe je važno da uz svoja pvc vrata i pvc prozore treba da tražite deklaraciju o sastavu proizvoda. Ona će vam potvrditi da li je vaš izbor dovoljno dobar. Takođe i distributeri i proizvođači vam na svoje stolarske proizvode daju višegodišnju garanciju. Zatražite je i uverite se u ozbiljnost ponude.

Sajt mirandre.com vam pruža punu podršku pri kupovini i ne samo njoj. Na sajtu mirandre.com pronaći ćete sve potrebne informacije – od adresa, brojeva kontakt telefona i e-mail adresa distributivnih centara, radionica za izradu pvc stolrije do cenovnika, detaljnih opisa proizvoda, galerija sa fotografijama, specifikacijama, mogućnostima dopremanja i montaže proizvoda na licu mesta.

Sajt mirandre.com je neiscrpni izvor informacija i sve što vam je potrebno da znate u vezi sa pvc stolarijom možete naći na ovim stranicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari