Zašto kredit treba da se refinansira na vreme? 1Foto: Shutterstock

Šta je poenta refinansiranja kredita na vreme? Iz analize finansijskog portala Kamatica, to je vrlo očigledno – da se ne upadne u dug, ukoliko se desi da klijent ne može svoje obaveze prema banci da izmiri na vreme.

“Ukoliko dugujete novac za ratu po kreditu koji ste prethodno uzeli, bićete upisani u Kreditni biro kao neko ne izmiruje svoje obaveze na vreme. A kada jednom završite u Kreditnom birou, onda nijedna banka neće želeti da vam odobri kredit”, objašnjava Kamatica.

U procesu apliciranja za kredit, banke proveravaju kreditnu istoriju i ne ulaze u razloge zašto ste klijent kasnio već to vide kao problem, odnosno da nema garancija da se slična situacija neće pojaviti I u budućnosti.

“Da bankari jednostavno mogu da poveruju klijentima na reč – mnogo problema bi bilo rešeno. Kako to, nažalost, nije opcija, onda vam preostaje da krajnje ozbiljno shvatite kredit koji trenutno imate u otplati. Banke nikada neće izgubiti iz vida Kreditni biro, zbog toga treba uvek na umu imati refinansiranjre”, navodi se u analizi.

To je jedan razlog.

“Drugi je – cena kredita. Ukoliko dobijete ponudu da refinansirate sa povoljnijom kamatnom stopom u odnosu na onu koju trenutno imate, zašto ne iskoristiti priliku? Ušteda u refinansiranju može biti 5, 50 ili 300 hiljada dinara. Na vama je da odlučite da li suma koju možete da uštedite vredi cimanja“, zaključuju analitičari tog portala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari