Projekat rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline u Boru, koju svrstavaju u najznačajnije srpske investicije u oblasti ekologije, u žiži je javnosti, ali ne zbog složenih i obimnih poslova koji su ceo ovaj grad učinili najvećim gradilištem u zemlji, niti zbog nove tehnologije koja će njemu i okolnim selima doneti čisto nebo, već zbog apsurdne situacije u koju su državnu investiciju doveli – papiri, objašnjavaju u RTB Bor.

Naime, tek dve i po godine od početka izgradnje „nove topionice“, republički građevinski inspektor Ministarstva građevinarstva i urbanizma, utvrdio je da se pojedini delovi ove značajne investicije grade bez građevinske dozvole. Usledilo je rešenje da se gradilište zatvori i rok od dva meseca da se sve naloženo sprovede, uz napomenu da žalba ne odlaže izvršenje. U međuvremeno se radilo samo na pozicijama za koje dozvole postoje.

– Bez obzira na to što je reč o državnom projektu, apsolutno se slažem da bez dokumentacije ne može da se radi. Za razliku od svetske prakse, gde se najpre pripremi ceo projekat, uz koji ide kompletna dokumentacija, mi smo odlučili (a kada kažem „mi“ mislim na Vladu Srbije, „Mejs“ – svetsku kuću koja upravlja projektom – i sve strane koje učestvuju) da se „nova topionica“ radi fazno i da se u skladu s tim pribavljaju dozvole. Razlog – da ona bude što pre gotova i da nijednog trenutka, dok traju poslovi, ne bude ugrožena tekuća proizvodnja. Reč je o braunfild investiciji, gradimo novu topionicu, ali stara za to vreme ne stoji, već živimo od njenog rada – kaže generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski, dodajući da je administrativni organ Vlade Srbije vrlo brzo poništio oba rešenja jer bi bilo potpuno besmisleno rušiti, pa ponovo graditi, a da se ne pominje šteta koju bi pretrpeo RTB Bor.

Prema rečima Spaskovskog, za kašnjenje prilikom pribavljanja dozvola, odgovorni su projektanti kojima su poslata 53 mejla upozorenja, a koji su verovatno imali problem s projektovanjem, povezivanje novog sa starim. Na sreću, zastoj od skoro dva meseca u radovima na pojedinim delovima projekta, kako tvrdi generalni direktor RTB Bor, zastoj od skoro dva meseca u radovima na pojedinim delovima projekta neće povećati troškove.

– Mislim da ćemo nadoknaditi izgubljeno vreme. Ide leto, radiće se u tri smene. Dosad smo pribavili 73 dozvole, a kako projekti budu stizali tako će se pribavljati i ostale. Za topionicu su, recimo, svi projekti stigli, revidirani su i očekujemo dobijanje dozvola – zaključuje Spaskovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari