U Kragujevcu se nastavljaju protesti zaposlenih u Centru za strna žita i preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom „Šumadiji DES“, jer i jedni i drugi godinama unazad ne mogu da reše probleme sa nadležnim ministarstvima. Radnici Centra za strna žita, koji zahtevaju pravo na lečenje za sve zaposlene, isplatu 14 zaostalih zarada i doprinosa, od prošlog ponedeljka borave u zgradi Šumadijskog okruga, blokirajući rad tog državnog organa, a najavili su da će danas zaključati i sve prostorije ustanove u kojoj rade.

 Predsednica sindikata u Centru Ljiljana Mijailović tvrdi da je reč o bezbednosnim razlozima, dok upućeniji deo javnosti smatra da se radi o radikalizaciji protesta. Kako bilo, u prostorije te ustanove od danas neće moći da uđu ni direktor Blagoje Kovčević, ni šestoro naučnih radnika koji se nisu pridružili štrajku svojih kolega.

– Nadležni ne reaguju i još uvek nema odgovora na zahteve zaposlenih, kao ni na prošlonedeljni predlog grada da preuzme našu ustanovu, čime se nastavlja praksa ignorisanja ne samo problema, nego i ponuda za njihovo rešavanje – ističe Mijailovićeva, napominjući da zaposleni sve i da hoće, više ne mogu da odustaju od protesta i iznetih zahteva, pošto su, ostavši prošle godine i bez overenih zdravstvenih knjižica, zaista dovedeni u bezizlaznu situaciju.

Odgovora nema ni na zahteve sindikata i zaposlenih u preduzeću „Šumadiji DES“, u kojem 70 od ukupno oko 90 radnika, još od kraja marta traže isplatu 11 zaostalih zarada i obezbeđivanje posla. Predstavnici štrajkača u „Šumadiji DES“ danas bi, prema najavi iz fabričkog Sindikata, trebalo da se sastanu sa rukovodstvom grada, od koga su već zatražili jednokratnu novčanu pomoć.

– Od gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i njegovih saradnika tražićemo da nam pomognu u rešavanju kadrovskih problema, odnosno da na čelo preduzeća, umesto sadašnjeg direktora Milana Miladinovića, dovedemo sposobnog i odgovornog rukovodioca, koji će znati da obezbedi posao za firmu – kaže predsednica sindikata u „Šumadiji DES“ Milka Milovanović.

Kreveti za kosovske zatvorenike

Direktor „Šumadije DES“ Milan Miladinović tvrdi da je sa Ministarstvom pravde Kosova ugovorio posao isporuku 1.000 kreveta za zatvor u Dubravi kod Istoka, što je posao „težak“ 110.000 evra. „Ugovor smo dobili zajedno sa jednom firmom iz Prištine, na tenderu, na kojem je učestvovalo još pet ponuđača, ali je naša ponuda bila najpovoljnija“, tvrdi Miladinović. Sindikalci i štrajkači, međutim, kažu da ne znaju ni za kakav ugovor sa kosovskim vlastima, te da više ništa ne veruju direktoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari