Zatvaranje fabrika i masovna otpuštanja: Vlada Nemačke traži od Folksvagena očuvanje radnih mesta 1Folksvagen Foto: EPA / FILIP SINGER

Nemačka vlada pozvala je danas Folksvagen da zaštiti radna mesta, nakon što su predstavnici radnika u toj kompaniji saopštili da se planira zatvaranje najmanje tri fabrike u zemlji i otpuštanje desetine hiljada zaposlenih.

Stav kancelara Olafa Šolca je jasan, rekao je jedan portparol vlade u Berlinu.

„Moguće pogrešne odluke koje je uprava donela u prošlosti ne bi smele ići na štetu radnika“, kazao je portparol, prenosi dpa.

On je istakao da je cilj očuvanje i obezbeđivanje radnih mesta u automobilskoj kompaniji.

Predsednica radničkog saveta Folksvagena Danijela Kavalo rekla je danas da koncern planira zatvaranje najmanje tri fabrike i otpuštanja u svim ostalim fabrikama u Nemačkoj.

Kavalo i drugi predstavnici radnika obećali su da će se suprotstaviti svakom pokušaju otpuštanja.

Uprava Folksvagen je danas branila svoj kurs štednje.

„Činjenica je da je stanje ozbiljno i odgovornost partnera u pregovorima je ogromna“, izjavio je  predsednik odeljenja giganta iz Volfsburga Gunar Kilijan.

„Bez opširnih mera za vraćanje konkurentnosti nećemo moći da priuštimo buduće investicije“, naveo je Kilijan, ne iznoseći druge detalje.

„Držimo se principa da razgovore o budućnosti Folksvagena prvo interno raspravimo sa partnerima u pregovorima“, dodao je.

Kilijan je za sledeću rundu razgovora sa zaposlenima najavio samo „konkretne poredloge za snižavanje troškova rada“.

Direktor Folksvagena Tomas Šefer je planirane mere opravdao rastućim troškovima proizvodnje u Nemačkoj.

„Ne možemo da nastavimo onako kako smo do sada radili, jer nemački pogoni nisu dovoljno produktivni.  Pojedini pogoni su dva puta skuplji od konkurencije“, kazao je Šefer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari