Zaustavljen pad potrošnje piva u Srbiji 1Foto: EPA / ANDREAS GEBERT

Pivarska industrija je u periodu od 2008. do 2014. investirala u Srbiju 236 miliona evra, uglavnom u proizvodnju, a samo u 2014. je u budžet uplatila 235 miliona evra i to sve dok su potrošnja piva i proizvodnja opadale.

Na konferenciji Udruženja pivara Srbije oni su poručili da ukoliko bi uz podršku države, što se pre svega odnosi na akciznu politiku, ostvarili rast od osam odsto, to bi donelo 15 miliona evra dodatnih prihoda za državni budžet.

U studiji o uticaju pivarske industrije na privredu Srbije u periodu od 2008. do 2014. godine koju je uradila kuća Ernst i Jang ističe se da je u ovom periodu zabeležen pad proizvodnje od 14,6 odsto, pre svega zbog pada kupovne moći građana, zatim zbog pritiska na cene, prouzrokovanih rastom fiskalnih nameta na pivo, kao i zbog toga što mladi, koji su najveći konzumenti piva, odlaze iz zemlje.

Uz pad prihoda za pivare i državni prihodi su smanjeni u ovom periodu i to za 10 odsto, iako je udeo dažbina u ceni piva u ovom periodu porastao sa 42 na 55 odsto.

Kako je ocenio Aleksandar Knežević iz Ernst i Janga, u uporednoj analizi sa 27 EU zemalja, Srbija je na 25. mestu po kupovnoj moći, a na osmom mestu po visini akcize na pivo u maloprodaji i 12. mestu po visini akcize na pivo u ugostiteljskim objektima. Ovo nas stavlja na prvo mesto u Evropi po jazu između kupovne moći potrošača i visine akciza.

U 2015. godini je zaustavljen pad potrošnje piva i ostvaren je blagi rast od četiri odsto, dok prema rečima Aleksandrosa Danilidisa, predsednika Udruženja pivara Srbije u 2016. godini, “neće biti zabeležen pad”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari