Više od 800 izlagača iz 22 zemlje Evrope i Azije predstaviće se na Međunarodnom sajmu građevinarstva koji počinje danas i traje do subote, 20. aprila. Najjače građevinske firme imaće prezentaciju već poznatih proizvoda u svih šest hala Beogradskog sajma, a organizatori najavljuju da će na 39. sajmu biti i noviteta.


Slogan ovogodišnje manifestacije je „Oduvek i zauvek graditi“, a simbolizuje, kako najavljuju njegovi kreatori, građevinarstvo kao jednu od prvih ljudskih delatnosti, ukazuje na učesnike i dešavanja, koja u prvi plan stavljaju najnovije tehnologije i savremene načine gradnje.

Na Sajmu će ove godine biti najviše onih koji se bave proizvodnjom mašina za obradu profila za stolariju, kapija i ograda, okova i bravarija za stolariju, roletni, mašina za obradu stakla. Prvi put Sajam organizuje i unapređen sistem registracije poslovnih poseta, a svi izlagači i posetioci imaju mogućnost da unapred zakažu bilateralne sastanke na štandovima.

Generalni sponzor je kompanija Roloplast Mošić iz Sremske Mitrovice, koja od 1985. proizvodi roletne namenjene proizvođačima fasadne stolarije. Radno vreme Sajma građevinarstva je od 10 do 19 časova, osim poslednjeg dana, u subotu, kada Sajam vrata posetiocima zatvara u 17 časova. Poslednjeg dana ulaz će biti besplatan za sve, a cena pojedinačne ulaznice prethodnih dana je 500 dinara, za grupne posete 350, dok je parking 200 dinara na sat. Ulaznica koja važi za sve dane trajanja sajma je 900 dinara.

Građevinari prave svoju komoru

Jedna od tema među brojnim zakazanim konferencijama i okruglim stolovima tokom Sajma biće i organizovanje komore građevinara. Ta ideja, prema rečima Gorana Rodića, postoji već pet ili šest godina, a sada kada je usvojen zakon koji omogućava da se pojedine privredne grane same organizuju i štite svoje interese, vrlo je blizu realizacije. „Ne bi to bilo ništa neobično, razvijene zemlje sveta odavno imaju esnafska udruženja, jer je tako najlakše rešavati probleme koji postoje u industriji“, ističe Rodić za Danas. Građevinska industrija, napominje on, ima 45 različitih grana i sasvim je logično da „svaki esnaf traži svoje mesto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari