Pijačni prodavci se razišli: Niko im se nije obratio iz Predsedništva 1

Pijačne tezge zamenili su jutros asfaltom u Kralja Milana, deo od nekoliko hiljada prodavaca koji su juče protestovali na beogradskim ulicama noć je proveo ispred Predsedništva.

Imaju samo jedan zahtev – da im se od 1. maja ne uvode fiskalne kase. To je planiranom novim zakonom a udruženi pijačni prodavci širom Srbije odlučni su u tome da će ih takav propis onesposobiti da normalno rade, za mnoge bi to bio, kako je rekla jedna gospođa, “fatalan udarac”.

Nešto pre 10 sati jutros desetine onih koji su ostali da sačekaju hoće li im se obratiti neko iz Predsedništva odlučili su da pokupe svoje transparente i za sada sačekaju odgovor države.

“Zahtev imamo samo jedan i predali smo ga 21. marta. Imamo 16.000 potpisa naših mušterija koji ne podržavaju fiskalizaciju pijaca. Pre dva dana smo predali i urgenciju, molili da se izjasni predsednik, kako ne bi sav ovaj narod od Leskovca do Subotice dolazio, ali niko se nije oglasio”, kaže jedan od prodavaca i organizatora protesta Srđan Praštalo.

Procene su da je na protestu pijačnih prodavaca bilo između 5.000 i 8.000 ljudi, a važno je, kaže on, da je sve prošlo bez incidenata.

“Došli smo ispred Predsedništva i razočarani smo, ali imamo neke indicije da je naš predmet završen, kompletiran i poslat u Ministarstvo finansija”, napominje Praštalo.

On misli da je moglo bolje, da je neko morao da im se obrati.

“Mogao je neko da otvori prozor, sekretar ili sekretarica da nam kaže nešto je u procesu, dođite sutra ili prekosutra, ali nije. Neka i kažu da od toga nema ništa”, kaže Praštalo.

Nekoliko minuta pre nego što će policija oko 10 sati pustiti u saobraćaj deo Kralja Milana od Kneza Miloša do Terazija u saobraćaj ponovo, ljudi su krenuli da se razilaze.

Da prikupljaju i pakuju šatore, sokove, vodu, kafe za poneti i transparente, od glavnog koji je juče bio na čelu protesta “bolje grob nego rob” ili “plaćamo porez nismo sivi, kase nećemo dok smo živi” do onih manjih na kojima su isticali odakle dolaze – od Leskovca, preko Beograda do Zrenjanina, Kraljeva, Subotice.

“Samo da nas odugovlačenjem ne oteraju do 1. maja”, zabrinut je bio jedan od njih.

Svi su zadovoljni time što su se okupili, ali već razmišljaju šta ih čeka posle. Svesni su, komentarišu to među sobom, da ne smeju da čekaju mnogo i nikako do Uskrsa jer je tada 1. maj mnogo blizu.

Podsećanja radi, pijačni prodavci svoj protest protiv uvođenja fiskalnih kasa započeli su juče okupljanjem na Savskom trgu u Beogradu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari