Završen sastanak poljoprivrednika u Ministarstvu: "Zašto da prihvatim 7.000 kad su potpisali 17.000 dinara po hektaru" 1Protest poljoprivrednika, foto: (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC)

Poljoprivrednici su objavili ponudu koju su na današnjem sastanku dobili od Ministarstva poljoprivrede.

Zahtev za isplatom 17.000 dinara za sertifikovano seme po hektaru je odobren, ali biće potrebno od pola godine do godinu dana za isplatu sredstava.

Drugi predlog Ministarstva je isplata 7.000 dinara po hektaru bez pravdanja troškova. Ta sredstva bi mogla biti isplaćena u roku od 15 do 20 dana.

Za ostale zahteve kao što su ukidanje plaćanja akcize za dizel gorivo Ministasrtvo ih je pozvalo na novi sastanak za 15 dana, a o uređenju tržišta pozvali su ih na sastanak sledeće nedelje.

Jedan od zahteva poljoprivrednika bio je i moratorijum na kredite banaka, a rečeno im je da je Narodna banka predložila to još u martu i da poljoprivrednici treba da se konsultuju sa bankama i traže odlaganje plaćanja.

Za sledeću godinu Ministarstvo poljoprivrede je obećalo paorima subvencije od 25.000 dinara po hektaru koje bi bile isplaćene do marta.

Poljoprivrednici su sada krenuli da održe sastanak između sebe i da odluče o narednim potezima.

Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije (IZOPS) kaže da će njegov stav biti da se traži sastanak na višem nivou.

„Predložiću da tražimo sastanak sa premijerom i predsednicom Skupštine“, kaže on očigledno nezadovoljan saradnjom sa nadležnim ministrom.

Na pitanje da li je zadovoljan predlozima Ministarstva, odgovara odrečno.

„Zašto bih bio zadovoljan sa 7.000 dinara kada imamo potpisano 17.000 dinara. Sada nam kažu da subvenciju za sertifikovano seme možemo da dobijemo sledeće godine, a u novembru prošle godine smo potpisali da je dobijemo ove godine. Za subvencije za repu niko ništa ni ne govori, mogu biti i za 10 godina“, rezigniran je Filipović.

Brojni poljoprivrednici u više mesta danas su izašli u mirne proteste parkiravši traktore duž puteva ne blokirajući saobraćajnice.

Oni su ispostavili nekoliko zahteva prema državi pre svega tražeći da ispuni već obećane obaveze, kao i da im pomogne da podnesu gubitke koje im je nanela suša ovog leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari