U Kostolcu je završena gradnja dimnjaka u okviru sistema za odsumporavanje dimnih gasova, koji se podiže u sklopu kreditnog aranžmana Kine i Srbije. O gradnji ovog dimnjaka, visokog 180 metara, kao i o ostalim projektima iz kreditnog aranžmana, govorio je Dragan Jovanović, izvršni direktor EPS-a za proizvodnju energije.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Izgradnjom dimnjaka nastavljeni su radovi prve faze kreditnog aranžmana sa Kinom, koja obuhvata revitalizaciju blokova B1 i B2, gradnju sistema za odsumporavanje i izgradnju industrijskog koloseka i pristaništa. Radovi druge faze obuhvatiće gradnju novog termo-bloka B3, koji treba da se završi do 2020. godine, i proširenje kapaciteta kopa „Drmno“ sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje. Ukupna vrednost obe faze iznosi milijardu i 60 miliona dolara i to je jedna od najvećih investicija u EPS-u, a možda i u celoj Srbiji – rekao je Jovanović.

On je istakao da sve radove izvodi kineska kompanija CMEC, sem gradnje koloseka i pristaništa, što će obaviti domaće kompanije.

– Gradnja dimnjaka obavljena je bez ijedne povrede i bez ijednog incidenta, što znači da je posao izuzetno dobro i kvalitetno organizovan i ja na tome čestitam kineskim partnerima – rekao je Jovanović i dodao da će se gradnja industrijskog koloseka završiti na proleće, dok će pristanište biti gotovo krajem naredne godine.

O dosadašnjim radovima prve faze kreditnog aranžmana govorio je i Dejan Ostojić, direktor za proizvodnju energije u ogranku TE-KO Kostolac. On je istakao da će revitalizacija blokova B1 i B2 doprineti povećanju njihove snage i roka trajanja i da će biti smanjena emisija štetnih gasova. Takođe, on je napomenuo da će vek trajanja sistema za odsumporavanje, čija je gradnja u toku, iznositi 15 godina. Nakon prezentacije obavljenih i najave budućih radova, predstavnici Ogranka TE-KO Kostolac i kineske kompanije CMEC obišli su krug TE „Kostolac B“, u kojem se trenutno gradi sistem za odsumporavanje, vredan 130,5 miliona dolara.

Dimnjak

Gradnja dimnjaka počela je pre 14 meseci, bušenjem i nalivanjem 360 pilona, dubine više od 25 metara. Za gradnju njegovih temelja utrošeno je čak 3.500 kubika betona. Debljina njegovih zidova pri temelju iznosi 70, a pri vrhu 35 centimetara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari