Naftne kompanije bi mogle da smanje cenu prerade, a Ministarstvo bi omogućilo da biogorivo bude deo derivata jer se na njega akciza ne obračunava – predložila je juče ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović način na koji bismo mogli da imamo niže cene goriva.

Ona je prilikom obilaska rekonstruisanog pogona rafinerije Naftne industrije Srbije u Pančevu istakla da je Ministarstvo spremno za kontrolu goriva koje će morati da bude po evropskim standardima, kao i za usvajanje pravilnika o kvalitetu kojim bi se omogućilo da biogorivo bude deo derivata.

– Akcize su ozbiljan procenat u ceni naftnih derivata, a mi smo zatekli jedan opustošen budžet koji bi sada trebalo napuniti, ne samo akcizama na gorivo, već i na luksuznu robu – napomenula je Mihajlovićeva.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da NIS prati kretanje cene goriva u regionu i da cene u Srbiji nisu više od prosečnih.

– Biogorivo je potencijalno dobar način za smanjenje cene goriva, a mi imamo projekat umešavanja biogoriva u derivate nafte – naglasio je Kravčenko. Gorivo je juče u Srbiji poskupelo i treći put u sedam dana, a Kravčenko kaže da se cena kod nas usklađuje sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu koja je trenutno 116 dolara za barel.

Ministarka Mihajlović i novinari su juče imali priliku da vide novu transformatorsku podstanicu, napona 220 KV, jedan od najsavremenijih elektrotehničkih objekata u ovom delu Evrope, ali i tek završeni rezervoar za skladištenje tečnog naftnog gasa, u koji je uloženo više od devet miliona evra. Kompletna rekonstrukcija rafinerije biće završena za 21 dan, a osim podstanice i rezervoara, završena je i komandna soba, odnosno „mozak“ rafinerije i uređaj za regeneraciju vodonika i sumporne kiseline. Ukupna vrednost investicija u rekonstrukciju rafinerije koja je počela 2009. jeste 90 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari