Delegacija italijanskog Fijata, predvođena potpredsednikom te kompanije za tehničke poslove Stefanom Kepterom, završila je juče prvu rundu pregovora sa poslovodstvom Grupe Zastave vozila i nadležnima u ministarstvu ekonomije o predstojećoj privatizaciji Fabrike automobila. Posle pregovora, vođenih iza zatvorenih vrata, delegacija Fijata, u kojoj su i stručnjaci za proizvodnju i razvoj, upoznala se sa tehničko-tehnološkim i proizvodnim potencijalma svih pogona Fabrike automobila, počev od Mehaničke obrade i Preseraja, preko Karoserije i Lakirnice, do Montaže.

Delegacija italijanskog Fijata, predvođena potpredsednikom te kompanije za tehničke poslove Stefanom Kepterom, završila je juče prvu rundu pregovora sa poslovodstvom Grupe Zastave vozila i nadležnima u ministarstvu ekonomije o predstojećoj privatizaciji Fabrike automobila. Posle pregovora, vođenih iza zatvorenih vrata, delegacija Fijata, u kojoj su i stručnjaci za proizvodnju i razvoj, upoznala se sa tehničko-tehnološkim i proizvodnim potencijalma svih pogona Fabrike automobila, počev od Mehaničke obrade i Preseraja, preko Karoserije i Lakirnice, do Montaže. Fijat bi, prema nezvaničnim informacijama, ukoliko postane strateški partner Zastave, u Fabrici automobila organizovao kompletnu proizvodnju svojih modela, među kojima bi mogli da budu i redizajnirani „fića“, odnosno automobil „fijat 500“.
– Fijat je ponovo u tržišnoj ekspanziji i, poput Folksvagena, traga za slobodnim kapacitetima. Kragujevac ima takve kapaciteta, a italijanska kompanija spremna je da u osavremenjavanje pogona i opreme Fabrike automobila uloži više od 300 miliona evra – kažu za Danas u krugovima bliskim poslovodnom vrhu Zastave. U ovim krugovima ističu, međutim, da je i najveći evropski proizvođač automobila, nemački Folksvagen, najozbiljnije zainteresovan za privatizaciju Fabrike automobila. Eventualni dolazak Folksvagena ili Fijata u Zastavu ipak će, umnogome zavisiti, od ishoda predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji. Menadžment Fijata nedavno je poručio da će u privatizaciji Fabrike automobila učestvovati ukoliko Srbija u međuvremenu potpiše sporazum o pridruživanju i stabilizaciji sa Evropskom unijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari