Uklanjanje neeksplodiranih sredstava sa aerodroma Ponikve, u blizini Užica, koje je bilo planirano krajem prošle godine, ali je otkazano zbog loših vremenskih prilika, biće nastavljeno ove sedmice. Novac za radove, koji bi trebalo da budu završeni do polovine juna ove godine, obezbedila je Ambasada SAD i to u iznosu od 300.000 dolara. Radove će obaviti kompanije UXB Balkans i PMC Inženjering, koje su ranije izabrane na tenderu kao najpovoljniji ponuđači.


„Kompanija UXB Balkans iz Sarajeva počeće u četvrtak da uklanja neeksplodirana sredstva, a radovi će trajati naredne tri do četiri sedmice“, rekao je za Danas Saša Savić, direktor JP Aerodom Ponikve, dodavši da će tim radovima biti obuhvaćena trećina aerodromske piste na dubini od pola metra.

Savić je dodao da su predstavnici Sektora za vanredne situacije obavili potrebno izviđanje terena, te da će uklanjanje neeksplodiranih granata sa druge trećine piste i površine od 150 metara levo i desno od nje početi sredinom maja.

„Za uklanjanje neeksplodiranih sredstava sa preostalog dela biće angažovana kompanija PMC iz Beograda, a sve to trebalo bi da bude završeno do polovine juna ove godine“, rekao je Savić i dodao da je uklanjanje neeksplodiranih sredstava preduslov da taj aerodrom dobije sertifikat o bezbednosti.

„Taj sertifikat značio bi da je površina od oko 1,2 miliona kvadratnih metara bezbedna i da se na njoj, na dubini od pola metra, ne nalaze neeksplodirana ubojna sredstva“, objasnio je Savić i dodao da bi nakon dobijanja tog sertifikata usledio početak aktivnosti za korišćenje aerodroma za civilne letove. Procena je da na aerodromskom kompleksu, koji se prostire na oko 550 hektara, postoji 27 lokacija sa neeksplodiranim granatama, koje potiču još od NATO bombardovanja, 1999. godine. Pored toga, u porušenim aerodromskim kaponirima nalazi se i osam uništenih aviona domaćeg vazduhoplovstva, čije će uklanjanje i sanacija tog prostora morati da sačeka.

Osim donacije SAD, u projekat osposobljavanja tog aerodroma za civilne letove učestvovala je i EU sa 200.000 evra za izradu idejnog projekta, kao i Ambasada Kine koja je, za prvu fazu uklanjanja granata, poklonila bager i kamion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari