Zbog loše naplate građani i dalje skupo plaćaju grejanje 1Foto: Miroslav Dragojević

U Ministarstvu rudarstva i energetike smatraju da su se ispunili uslovi da još neke toplane u Srbiji, koje to do sada nisu učinile, smanje cene daljinskog grejanja. Naime, od ukupno 60 toplana u Srbiji svega njih pet je snizilo cene grejanja pred početak zimske sezone.

U Ministarstvu energetike kažu da će u slučaju da se utvrdi da ima uslova za pojeftinjenje centralnog grejanja, cene morati da smanje još neke toplane. Procena je da može doći do makar malog smanjenja cene grejanja i da nisu sve toplane iskoristile sve mogućnosti koje imaju.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije nema dilemu da bi toplane morale da snize cenu daljinskog grejanja.

– Ne postoji nijedan jedini razlog da do toga ne dođe. Naime, cene gasa i nafte na svetskom tržištu su niže nego što je to bio slučaj pre godinu dana tako da toplane moraju da uvaže tu činjenicu. Nije u redu da toplane dižu cenu kad se steknu uslovi za to, a ne smanjuju cenu kada je evidentno da to mora biti učinjeno. Toplane širom Srbije to rade da bi pokrivale svoje tehničke gubitke. Međutim, nije u redu da građani Srbije plaćaju neodgovorno ponašanje nadležnih u toplanama – kaže naš sagovornik.

On objašnjava, da problem predstavlja to što toplane ne održavaju svoju mrežu na adekvatan način što stvara gubitke. Mreža bi trebalo redovno i kvalitetno da se održava a cena grejanja adekvatna i prilagođena cenama mazuta o gasa.

Sa druge strane Slobodan Ružić, nekadašnji pomoćnik ministra energetike i direktor konsultantske firme Enerdži sejving grup za Danas kaže da bi u normalnim okolnostima bilo sasvim opravdano zahtevati od daleko većeg broja toplana širom Srbije da snize cenu centralnog greiejanja. Međutim, dodaje on, konkretna situacija potpuno drugačija.

– Evidentno je da su cene gasa pa i mazuta niže nego što je bio slučaj pred prošlu grejnu sezonu. Sa te tačke gledišta logično zvuči da treba sniziti cene daljinskog grejanja. Međutim, dugi niz godina unazad cena daljinskog grejanja je bila deplasirana. Isto tako, veoma je slaba naplata potraživanja od strane toplana. Zbog toga one imaju velike dugove prema Srbijagasu a to preduzeće prema Gaspromu. To su otežavajuće okolnosti koje sprečavaju najveći broj toplana da snizi cene centralnog grejanja. Drugim rečima, i pored toga što su uslovi za sniženje u ovom trenutku ispunjeni, potrošači u Srbiji sada plaćaju veće račune zbog problema nastalih u prošlosti – naglašava Ružić. Odluku o korekciji cena daljinskog grejanja treba da donesu lokalne samouprave u slučaju da za to ima osnova.

Inače, najavljeno je da će od Nove godine biti uvedena rigoroznija naplata daljinskog grejanja u Srbiji. Naime, potrošači će morati refovno da izmiruju svoje obaveze prema toplanama a i one blagovremeno biti dužne da izmiruju račune za pribavljene energente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari