Stotinak sadašnjih i bivših radnika Elektronske industrije Niš, Mašinske industrije Niš, Građevinara, Jastrepca i Niteksa kojima se više godina duguju zarade, pokušali su juče na silu da uđu u Gradsku kuću u kojoj je kabinet gradonačelnika Zorana Perišića , ali ih je u tome sprečila policija. Ozbiljnijih incidenata ipak nije bilo.


Radnici ovih firmi blokirali su ulaz u Gradsku kuću, ne dozvoljavajući prolaz bilo kome, a razišli su se nakon obećanja zamenika gradonačelnika Ljubivoja Slavkovića da će im grad konkretno pomoći da od Ministarstva finansija dobiju sredstva za isplatu zaostalih zarada. Radnici i njihovi sindikati traže da im se umesto zaostalih zarada, koje se nekima od njih duguju od 2000. godine, isplate minimalci. Prema podacima sindikata, za isplatu 93.628 minimalaca za 4.136 radnika ovih firmi potrebno je oko dve milijarde dinara.

Zamenik gradonačelnika Slavković izašao je pred radnike i obećao da će njihova delegacija dobiti gradsko vozilo kojim bi sledećeg utorka trebalo da ode na razgovor sa državnim sekretarom Ministarstva finansija Ivicom Kojićem, kao i da će u ime grada i zajedno sa njima ići on lično. Nakon toga radnici su odlučili da se narednih dana ne okupljaju ispred Gradske kuće, a da će sledeće srede na tom mestu biti saopšteno „šta su uradili u Beogradu“.

Radiša Spasić, predsednik Radne grupe za socijalna pitanja EI i jedan od organizatora protesta, kaže da je delegacija radnika trebalo da ide na razgovor u Ministarstvu finansija u ponedeljak 3. decembra, ali da joj predstavnici grada nisu obezbedili prevoz, kako je bilo dogovoreno. Takođe, u ponedeljak ujutru im je saopšteno da niko iz gradske kuće neće zajedno sa njima ići na razgovor, uprkos drugačijem dogovoru.

– Mada smo na predlog načelnika Službe za poslove gradonačelnika Dejana Andrejevića podneli zvanični zahtev za prevoz, pred sam put za Beograd nam je rečeno da nam grad neće dati vozilo, već da „idemo autobusom“, i to sami, bez gradskih predstavnika. Nismo pristali na to pored ostalog i zbog toga što mnogi od nas i nemaju para za autobusku kartu i boravak u Beogradu. U izuzetno samo teškoj materijalnoj situaciji, mnogi godinama nemaju nikakva primanja, živimo ne znamo ni sami kako, dugujemo za električnu energiju, vodu, komunalije. Nekima su isključili struju, a nekima su radnici Objedinjene naplate popisali nameštaj i rekli da će im ga oduzeti ako hitno ne plate bar deo duga – kaže Spasić za Danas.

Gradonačelnik Niša Perišić je prošlog ponedeljka kazao da je radnicima „zakazao razgovor sa državnim sekretarom Kojićem“, ali da im nije obećao ništa drugo, pa ni prevoz do Beograda.

– Ja im nisam ništa obećao, ko im je obećao, ne znam. Grad nije u obavezi da im obezbeđuje vozilo i grad nije kriv što im Ministarstvo finansija duguje novac – rekao je on i dodao da grad Niš „raspolaže jednim vozilom koje njega vozi“.

Odbijen „spasonosni“ amandman

Skupština Srbije prošle sedmice nije usvojila amandmane na Zakon od budžetu za 2013. godinu koju su podneli poslanici iz Niša Dušan Milisavljević (DS) i Milan Lapčević (DSS). Amandmani bi omogućili isplatu 93.628 minimalaca za 4.136 radnika iz Niša u ukupnom iznosu od oko dve milijarde dinara. Prethodno ih nije prihvatio ni skupštinski Odbor za finansije.

Demanti gradonačelnikove tvrdnje

– Ja bih da demantujem izjavu gradonačelnika Perišića da grad Niš ima samo jedan auto koji njega vozi. Nije tačno, ima ih dvanaest – rekao je juče Aleksandar Mitić, predstavnik malih akcionara „Građevinara“. On i drugi predstavnici radnika rekli su da će „ići kod Aleksandra Vučića da se žale što se gradski funkcioneri Niša ponašaju prema radnicima kao da su građani drugog, trećeg ili petog reda“. Perišić je funkcioner SNS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari