Odgovornost zbog toga što Rudarski basen „Kolubara“ nije osiguran od poplava pada na pleća prethodnog rukovodstva tog preduzeća koje je otkazalo tu stavku u osiguranju, ali podjednako i novog poslovodstva koje ništa nije učinilo da taj propust ispravi – kaže za Danas izvor dobro upućen u zbivanja u Elektroprivredi Srbije koji je želeo da ostane anoniman.


– Tačno je da je stavka o osiguranju od poplava u RB „Kolubara“ otkazana još 2012. godine, kada je na čelu menadžmenta bio Nebojša Ćeran, ali to nije na bilo koji način sprečavalo novopostavljenog direktora Milorada Grčića da izmeni tu stavku u ugovoru o osiguranju. Dakle, imao je dve godine da osigura RB „Kolubaru“ od poplava, ali na tom planu nije učinjeno ništa. Sada krivica pokušava da se svali na prethodnog direktora i pretpostavljam da se to radi kako bi se opravdalo to što niko od aktuelnih čelnika neće odgovarati zbog štete koju su nanele poplave – ističe naš sagovornik.

U Elektroprivredi Srbije za Danas kažu da postoji određena mogućnost da Rudarski basen „Kolubara“ i Dunav osiguranje reše novonastali problem, odnosno da se osiguranje od poplava svrsta u neku od kategorija za koju je preduzeće osigurano.

– Razgovori su u toku i sada sve zavisi od toga da li će RB „Kolubara“ i Dunav osiguranje uspeti da naprave dogovor koji bi zadovoljio obe strane. Inače, do marta 2012. godine postojala je stavka koja je predviđala osiguranje „Kolubare“ od poplava, međutim, tadašnji direktor tog privrednog društva ju je uklonio jer je smatrao da je to osiguranje suviše skupo za preduzeće – kažu naši sagovornici.

Ističe se da je nekadašnje poslovodstvo bilo na stanovištvu da takvo osiguranje nije potrebno i da u Srbiji ne postoji opasnost od poplava površinskih kopova.

– Pojedine osiguravajuće kuće kopove ne smatraju elektroenergetskim objektima i traže dodatno plaćanje za njihovo osiguranje, čime se trošak znatno povećava. Zbog toga je tada odlučeno da se osiguranje od poplava otkaže – navode u EPS-u.

Katastrofalne poplave su u Rudarskom basenu „Kolubara“ napravile ogromnu štetu koja se procenjuje na čak oko 100 miliona evra. Pod vodom se nalazi devet bagera čija vrednost nadmašuje 70 miliona evra.

Inače, poslovodstvo EPS-a je i pored problema nastalih u realizaciji javne nabavke osiguranja uspelo da obezbedi da se putem listova pokrića osiguraju sva preduzeća između ostalih i od poplava. EPS je takve ugovore o osiguranju obezbedio sa Viner štediše i Unika osiguranjem. Međutim, pojedina privredna društva su ugovore o listovima pokrića potpisala sa drugim osiguravajućim kućama, odnosno sa Dunav osiguranjem i DDOR Novi Sad. Na taj način su četiri privredna društva ostala bez osiguranja u slučaju poplava, a to su pored Rudarskog basena „Kolubara“ još i Elektrodistribucija Beograd, Hidroelektrane „Đerdap“ i Jugoistok.

Kolubara: Analiza štete za nekoliko dana

Lazarevac – Iz Rudarskog basena „Kolubara“ juče je stigao oštar protest zbog „netačnih senzacionalističkih medijskih tvrdnji“ koje potiču „iz samog vrha EPS-a“, uz ocenu da to „ugrožava funkcionisanje RB Kolubara, ali i kompletan nacionalni energetski sistem“. „Ovi spekulativni istupi vrha EPS-a se dešavaju u periodu u kome se RB Kolubara bori svim snagama da osposobi proizvodnju uglja od koje zavisi većina proizvodnje struje u Srbiji“, navodi se u saopštenju i dodaje da je u toku „analiza i procena štete“ bez čijih rezultata se „ne mogu davati bilo kakve paušalne procene, koje bi u ovom trenutku bile jako neodgovoran potez“. Zaključuje se da će to preduzeće „u interesu kompletne nacionalne javnosti“ za nekoliko dana predstaviti sve rezultate analize štete, ali i dati svoje argumente o svim netačnim medijskim senzacionalističkim tvrdnjama vrha EPS“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari