Zbog ovakvog zakona građani će ostajati bez stanova

* Zbog velikih finansijskih obaveza i kazni, građani bi mogli sve češće da ostaju bez svojih stanova, što se već dešavalo u Hrvatskoj. O našim stanovima će odlučivati lokalna samouprava i državni organi, a ne mi
Udruženi pokret slobodnih stanara Niša oštro kritikovao Predlog zakona o stanovanju

Ostavite komentar


  1. Nazalost nama ne valja nikako. Mi u zgradi imamo problem sa podstanatima jer ih gazde ne prijavljuju, a voda, rasveta i ciscenje se placa po clanovima. Tako svaki mesec platimo vodu kao da nas je desetoro, zajeenicku struju malo manje nego sto potrosimo u stanu. Nakon nekog vremena sam pobesneo i stavio snimanje na ulaz i od prijavljenih 52 stanara ispostavilo se da ima 74. Tads sam zvao komunalnu i sada su mi racuni za 1800 dinara manji. Nije u redu da prijavim komsiju, a u redu je da ja platim umesto njega. Kad njega nije briga za mojih 20000 dinara godisnje nije ni mene briga sto ce da plati kaznu i porez.

  2. Cirkus udruzenje. Do juce se zvalo "udruzenje predsednika skupstina stanara" a posto su shvatili da predsednici skupstina stanara nisu siroko biracko telo, sad je udruzenje "slobodnih stanara" 🙂 Sta god to znacilo….
    https://www.facebook.com/upss.nis/

  3. Bice poplava rodjaka sa sela i balkanskih spijuna. Pre par godona sa gledao jednog americkog profesora ,filozofa , koji rece da nista nije nase od materijalnih dobara osim ako nije odvojeno od drzavne infrastruktire.Ni stan,ni auto,nista,sve je to nase dok drzavi placamo porez ,ako ne platimo oduzece. Pa kad oduzmu previse onda neka nova revolucija i tako ukrug dok je sveta.

  4. Sprem te se, sprem te gradjanii,silna će rasprava da bude…Pamet u glavu a gradjansko dupe uz noseći zid zgrade.Sloga sve rešava.Za početak,nemojte da Vam skupštine stanara liče na Skupštinu Srbije ili na neki od rijalitija,koje dobrovoljno gledate.Ovo je veliki ispit za stanje nacije…Javni interes ,država hoće za sebe preko privatne svojine,koju ograničava…Biće veselo!!!

  5. Sve je ovo naopako…. Nije tesko odrediti prioritete, i ako iko ima zelju da sredi drzavu, postoji logican sled koraka koje treba uciniti ka tome. A sve pocinje od pravnog sistema i to je osnova svega. Ne ovaj nakaradni sistem sa zastarelostima jer kao ne mogu da postignu sve,… sa drzavom koja ima prioritet u svakom procesu i konacno sudjenjima koja traju decenijama. I na sve to dodati jos jedan konfuzan, drastican i nerealan zakon koji nema podrsku u postojecem sistemu…. "Nisu ovde cista posla".

  6. Ne vidim, šta je problem.
    Samo treba održavati stan i zgradu i niko i ništa neće oduzeti! …a pravo da Vam kažem, svako ko ima kuću, mora takođe da plaća račune i da je održava!!! Stanari iz zgrade su (po mom skromnom mišljenj) malo razmaženi! Neka izaberu Upravnika iz svoje zgrade, pa im neće niko biti nametnut…

  7. Ne znam skoro ništa o novom zakonu, sem što sam pročitao u štampi, ali sam siguran da nešto mora drastično da se menja! Niko u zgradi nije zainteresovan za rad kućnog saveta, sem kad ima lični problem.Sazoveš skup stanara, od 48 vlasnika, dođe 5-6!! E pa tome jednom mora da se stane na kraj. Ako si kupio stan u nekoj zgradi, moraš da shvatiš i da ta zgrada mora da se održava. Nije u pitanju samo tvoj stan, već cela zgrada. Sadašnji sistem nije dobar, jer biti predsednik kućnog saveta je najveća kazna za jednog vlasnika stana! Sijaset problema, a nikakva naknada, čak ponižavanje od drugih stanara! Da bi nekome nešto zamerili za (ne)rad, mora te ga nekako stimulisati da to radi, inače je svaka kritika bespredmetna! Videćemo kako će ta pitanja regulisati novi zakon.

  8. E sad je tu jos jedan veci problem,moze doci do zloupotrebe na stetu onih koji imaju vece stanove na ekstra lokacijam koji imaju ogromne cene ciji vlasnici izmiruju sve dazbine a nekome se taj stan svidi pa uz manju novcanu nadoknadu tipa mito bude oduzet vlasnicima i ode na doboz za neku mizarnu cifru

  9. Ova tema je nedovoljno objašnjena i trebalo je analizirati šta je nadostatak prethodnog zakona a šta js sa novim zakonom želi postići. Otkupom stanova građani su postali vlasnici nad celim objektom, ali time nije prekinuta i obaveza za plaćanje preko Objedinjene naplate tekuće održavanje. Naime trebalo je da se formiranjem skupštine vlasnika stanova sve mesečne uplate postavljaju na račun vlasnika stanova a plaćanje za izvršeno održavanje se samo na potpis o izvršenim radovima mogu izuzeti sa ovog računa. Upravo uplate su za tekuće održavanje postale vlasništvo gradskog stanbenog , dok su vlasnici izgubili pravo upravljanja nad tim stedstvima . To je dovelo i do nemoći da se izvrše tekuće intervencije na popravci krova , krečenja i ostalih popravki pa su zgrade tako i zapuštene. Umesto da se gradsko stanbeno u potpunosti privatizuje kao i prateće službe (tapetari, električari, majstori za popravke liftova zidari , limari i.t.d.) ostalo je rukovodstvo koji su postali posrednici u ugovaranju usluga između vlasnika objekta i izvođača radova jer su plaćanja izvođačima obavljali rukovodstvo Gradskog stanbenog. To je omogućilo da se bez ikakve kontrole troši uplaćeni novac vlasnika stanova, i bez ikakve kontrole stvoren je ambijent za korupciju i kriminal. Ali u prethodnom zakonu je nedostajalo da Skupština vlasnika stanova treba da donese STATUT koji će potpisati svi vlasnici u objektu koji će urediti odnose u izboru predsednika skupštine i njegova ovlašćenja i izbor, zatim raspodela onih obaveza plaćanja za utrošenu vodu, zajedničku električnu energiju i grejanje jer račune ovih JKP treba da deli skupština stanara a korisnici da obavezu uplate direktno JKP. Kako je to ispušteno jer je to odgovaralo Vlastima da zadrže kontrolu nad vlasničkim računom i da novac koriste po svojoj volji, novim zakonom se prisvaja ingerencija i nad INVESTICIONIM ODRŽAVANJEM OBJEKTA i time zadire u VLASNIČKA PRAVA jer se tako stvara zakonski ambijent da zapravo upravljaju vašim vlasništvom. Sve navedeno u članku je tačno ali nije se shvatilo da se uplate za održavanje objekta MORAJU IZUZETI OD GRADSKOG STANBENOG I TREBA DA SAMI VLASNICI OVLADAJU SVOJOM IMOVINOM I SAMI UGOVARAJU I PLAĆAJU IZVRŠENE RADOVE: Upravo to se otima od vlasnika jer se ne želi izaći iz uspostavljenih odnosa već se želi proširiti nadležnost nad upravljanjem tuđom imovinom što je protiv ustavno.

  10. Ideja zakonodavca i jeste da građani ostaju bez stanova, i ta politika traje još od sramnog Zakona o izvršenju i obezbeđenju iz 2011. godine. Ali građani svojom apatijom pokazuju da im do svojih stanova nije ni stalo i da će se za njih boriti tek kada završe na ulici zbog nemogućnosti da plate sve sumanute dažbine koje im država nameće nezavisno od njihove platežne moći.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.