Zbog poplava stigla dva računa odjednom 1Foto: FreeImages / Max Mitenkov

Naknada za navodnjavanje se u Srbiji naplaćuje poslednjih 25 godina, međutim, na adrese građana Srbije koji imaju u vlasništvu poljoprivredno ili građevinsko zemljište ovih dana su prvi put stigla dva računa odjednom – za ovu i za prošlu godinu.

U Poreskoj upravi, koja tu naknadu naplaćuje od 2013. kažu, da je razlog tome pokušaj da se izbegne da u jednoj godini građani dobiju rešenja za čak tri kalendarske godine.

U PU napominju da je zbog poplava u maju 2014. Vlada donela Zaključak o davanju saglasnosti da se vlasnici poljoprivrednoog, šumskog i građevinskog zemljišta na teritorijama koje su pogođene poplavama oslobađaju obaveze plaćanja naknade za odvodnjavanje za 2014, kao i da se odobri odlaganje plaćanja duga po osnovu naknada za odvodnjavanje za 2013, bez obračuna kamate.

– Poreska uprava je aktivnosti u vezi sa štampom i uručivanjem rešenja po osnovu naknade za odvodnjavanje za 2013. i 2014, sprovela u prvoj polovini 2015, a aktivnosti u vezi sa utvrđivanjem naknade za odvodnjavanje za 2015, odložila za 2016. godinu, imajući u vidu da bi obveznici naknade u toku jedne godine dobili dva rešenja, za tri kalendarske godine, što bi u finansijskom smislu opteretilo obveznike naknade – ističu za naš list u Poreskoj upravi.

Međutim, na pitanje zbog čega je građanima dat tako kratak rok od svega 15 dana da plate račune za obe godine PU nije odgovorila. Ono što se zna jeste da novac prikupljen od naknade za navodnjavanje odlazi u republički budžet, a da se sredstva dalje raspoređuju po potrebi.

U Direkciji za vode Ministarstva za poljoprivredu kažu da osnovica za obračun naknade za odvodnjavanje, za poljoprivredno i šumsko zemljište je iznos katastarskog prihoda, a da se na iznos katastarskog prihoda primenjuju stope propisane Uredbom o visini naknade za vode.

Osnovica za obračun naknade za odvodnjavanje za građevinsko zemljište je prosečan katastarski prihod za katastarsku opštinu u kojoj se to zemljište nalazi u visini 20 iznosa naknade za odvodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

– Cena po hektaru zemljišta zavisi od kategorije zemljišta, a naknada na teritoriji AP Vojvodina je veća u odnosu na teritoriju Republike Srbije – ističu u Ministarstvu za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari