Zaposleni u hotelu „Zelenkada“ na Zlatibolu započeli su juče štrajk, jer je taj objekat, prvi put za 35 godina postojanja, po odluci preduzeća „PTT ugostiteljstvo“ koji njime gazduje, privremeno zatvoren zbog dugova za komunalne usluge i druge obaveze. Uprava tog preduzeća saopštila je da će uskoro biti formirana komisija koja će obaviti popis, odrediti način čuvanja objekta, a radnici će nakon iskorišćenih godišnjih odmora biti upućeni na neplaćeno odsustvo od 45 dana.

Miloš Marković, direktor hotela saopštio je da se nada da će Akcijski fond, koji je od januara ove godine nakon raskida kupoprodajnog ugovora preuzeo nadležnost nad tim preduzećem, pokušati da pronađe rešenje.

– Dug za električnu energiju je oko tri miliona dinara, a telefon je pre desetak dana isključen zbog neplaćenih računa – kazao je Marković.

Dvadeset petoro radnika, koji nisu primili zarade za jedanaest meseci, niti su im uplaćivane nadoknade za penzijsko osiguranje, iznenađeni su zatvraranjem hotela u jeku turističke sezone. S druge strane, pitaju se zbog čega to ranije nije učinjeno, jer se znalo da je račun hotela u blokadi.

– Znalo se i da je hotel poslovao preko računa agencije „Omniturs“ iz Beograda. Znamo i da su nagomilani neplaćeni računi za struju, telefone i drugo, ali za to mi nismo krivi – kaže Zoran Zorić, radnik hotela sa 25 godina staža.

Njegove kolege tvrde da je neko u upravi preduzeća „PTT ugostiteljstvo“ godinu i po zadržao menice Pošte u iznosu od 120 miliona dinara za izmirivanje neplaćenih računa, te da ih je pustio tek dvadesetak dana uoči raskida kupoprodajnog ugovora.

Inače, hotel „Zelenkada“ posluje u sastavu privrednog društva „PTT ugostiteljstvo“, koje je pre pet godina izdvojeno iz Pošte. To preduzeće, u čijem su sastavu i restorani „Rujno“ i „Mlečni restoran“ na Zlatiboru, „Serdarev konak“ u Čajetini, hotel „Srebrenac“ na Kopaoniku, „Poštanski dom“ u Vrnjačkoj Banji i restoran u Novom Sadu, prodato je u aprilu 2008. godine za 820 miliona dinara Dubravki Đurđević iz Novog Sada. Međutim, tri meseca kasnije vlasništvo preuzima Milan Joksimović, sin Miomira Joksimovića zvanog Miša Omega. Kako vlasnik nije ispunio preuzete obaveze, Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor u januaru ove godine, tako da imovinom raspolaže Akcijski fond.

 

Gde su pare?

– Hoteli „Zelenkada“ na Zlatiboru i „Srebrenac“ na Kopaoniku zarađivali su u sezoni oko 18 miliona dinara, ali od toga nismo imali koristi. Pitamo poslovodstvo, gde su te pare – kaže Zoran Zorić. Njegova koleginica Vesna Božović, sa stažom od 23 godine u „Zelenkadi“, tvrdi da su osim „Rujnog“ i „Mlečnog restorana“, koji su dati u zakup, ostali objekti preduzeća „PTT ugostiteljstvo“ zatvoreni. „Nije mi jasno kako hotel sa četiri zvezdice u najposećenijem turističkom mestu Srbije ne može da posluje“, pita se Božovićka i dodaje da trenutno od 125 radnika „PTT ugostiteljstvo“ radi njih nekoliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari