Zbog štrajka radnika u Fijatu stoji i FCA i kooperanti 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Oko 2.000 proizvodnih radnika kompanije Fiat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu nastavilo je jutros generalni štajk, započet prošlog utorka, a zbog potpune obustave rada, u proteklih pet radnih dana nije proizvedeno 4.400 modela fiat 500L.

Montažne trake u fabrici i dalje stoje, a predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković izjavio je FoNetu da su rad prekinule i kooperantske firme koje matičnu fabriku snabdevaju delovima, što izaziva dodatne gubitke.

Mi zbog štrajka dnevno gubimo 440 vozila, a dok montažne trake u FCA stoje, ne rade ni naći kooperanti, tako da se gubci uvećavaju i kod sanbdevača. Većina naših kooperanataa, svakoga dana zaposlene vraća kućama, jer ne dele da gomilaju zalihe, rekao je Marković.

On je kazao da se očekuje da današnjem skupu ispred upravne zgrade prisustvuje i predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović, ali da je za sada neizvesno da li će njemu biti dozvoljen ulazak u fabrički krug.

Proizvodni radnici FCA traže povećanje bruto osnovice za obračun zarada na 50.000 dinara, drugačiju organizaciju posla radi rasterećenja radnika koji rade više operacija, isplatu ostvarenih bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza za angažovanje van standardnog radnog vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari