Zbiru apsurda koji prati kragujevački Centar za strna žita, pridodat je još jedan – pravo na lečenje obezbeđeno je samo za sedmoro zaposlenih koji pripadaju kategoriji naučnih radnika, a u sindikatu ustanove tvrde da je to postignuto uz pomoć partijskih veza odlazećeg establišmenta.

„Ostali zaposleni nisu mogli da overe svoje zdravstvene knjižice, iako im je na obračunima zarada prikazano da je deo njihovih plata uplaćen za zdravstveno osiguranje“, ističe se u otvorenom pismu koje je Sindikat te naučne ustanove juče uputio predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i ostalim državnim zvaničnicima, među kojima su i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, direktor Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, zaštitnik građana Saša Janković i drugi.

U pismu se potom navodi da je u Centru za strna žita zaposlen 51 radnik, te da se zarade zaposlenima isplaćuju u različito vreme, u zavisnosti od sistematizacije i položaja u firmi. Tako, tvrde sindikalci, naučni radnici plate primaju za prethodni mesec, direktoru, pak, koji je na tu funkciju došao iz partijskog šinjela i pravo sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, zarada kasni do tri meseca, dok ostalim radnicima plata kasni – 13 meseci.

Konstatujući da prethodni podaci u svetu razumnih deluju neverovatno, čelnici Sindikata najpre pitaju državne zvaničnike: kako je direktor, koga vezuju za Demokratsku stranku, uspeo da iz Fonda za zdravstveno osiguranje izdejstvuje overu zdravstvenih knjižica samo za one za koje on smatra da zaslužuju. Ovo tim pre što se, navode sindikalci u pismu nadležnima, zna da Poreska uprava u Kragujevcu za tu ustanovu nije dala potvrdu o uplaćenom doprinosu za zdravstveno osiguranje. Poreska uprava, naime, prilikom uplate doprinosa za zdravstveno osiguranje prepoznaje samo privredne subjekte, a ne i pojedince.

– Sumnjamo da je selektivnom overom zdravstvenih knjižica počinjeno više krivičnih dela, kao što su neovlašćeno prisvajanje novca radnika za doprinose za zdravstveno osiguranje, jer je na njihovim obračunima prikazivano da je deo plate odbijan za tu namenu, te protivzakonito pribavljanje markica za overu zdravstvenih knjižica pojedincima suprotno proceduri. Zato tražimo pokretanje krivičnog postupka za sve učesnike ovog postupka – naglašava se u pismu Sindikata Centra za strna žita.

Opet protest?

Zaposleni u Centru za strna žita u Kragujevcu, najstarijoj naučno – istraživačkoj ustanovi tog tipa u Srbiji i na Balkanu, protestuju još od 2009., zahtevajući regulisanje statusa i pomoć države, koja im je osnivač i vlasnik, kako bi rešili višegodišnje poslovne probleme. U rešavanje statusa centra nedavno se uključila i gradska vlast, što je pre nekoliko meseci prekinulo seriju protesta. Sindikati sada najavljuju da su mogući „novi i to rigorozni protesti“, ukoliko nadležni ne omoguće pravo na lečenje svim radnicima Centra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari