Industrija zelene gradnje u svetu je u stalnom porastu, bez obzira na ekonomsku krizu koja se ogleda u skoro svim privrednim granama. Prema procenama Svetskog saveta zelene gradnje, ove godine 95 odsto ukupne globalne aktivnosti u građevinarstvu biće biće održiva gradnja. U tom pogledu i naša zemlja se 2010. godine priključila svetskim trendovima, kada je osnovan Savet zelene gradnje Srbije.

Savet je osnovan pod pokroviteljstvom Svetskog saveta zelene gradnje, a cilj osnivanja je sprovođenje sertifikacije objekata koji su građeni u zelenom maniru – kaže za Danas predsednica Saveta zelene gradnje Srbije i član Organizacionog odbora SRGB expo, Marija Golubović, koja je i vodeći LEED akreditovani profesionalac u Srbiji.

Ona podseća da je prošle godine održan prvi sajam i konferencija zelene gradnje u našoj zemlji i da je učešće uzelo više od 40 izlagača i preko 20 predavača iz devet zemalja sveta, među kojima su bila i istaknuta imena u svetu zelene gradnje, Džeri Judelson i Džon Pajk.

– Ovogodišnji sajam i konferencija fokusiraće se na svetske trendove u održivoj gradnji iz oblasti arhitektonskog i inženjerskog održivog projektovanja, upravljanja zelenim investicijama, energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije, upravljanje otpadom, racionalno korišćenje vode, energetske analize i sertifikacije zgrada – kaže naša sagovornica.

Golubovićeva dodaje da će jedna od ključnih tema Konferencije biti i obnova postojećih zgrada u cilju unapređenja kvaliteta života korisnika i održive upotrebe tih objekata.

– Pored izložbenog dela, na kome je već najavljeno učešće predstavnika 50 italijanskih kompanija, predviđene su i brojna predavanja, tokom kojih će predavači iz celog sveta predstaviti svetska naučna i tehnička saznanja i najnovije trendove iz oblasti održive gradnje i tržišta nekretnina – kaže Golubovićeva i ističe da će na Konferenciji govoriti Dan Staniazek iz Evropskog instituta za karakteristike zgrada (BPIE), Džejms Drinkvoter iz Evropske regionalne mreže Svetskog saveta zelene gradnje (WorldGBC ERN), kao i dva vrhunska stručnjaka zelene gradnje iz Sjedinjenih Američkih Država – Nadav Malin, ekspert za materijale i proizvode u zelenoj gradnji i Dženivin Kvan, potpredsednica za međunarodne poslove Američkog saveta zelene gradnje.

Prema rečima naše sagovornice, sajam i konferenciju zelene gradnje do sada su podržale privredne organizacije tri zemlje – Italije, Nemačke i Slovenije. „Mi se nadamo da ćemo ponoviti uspeh prošlogodišnjeg sajma koji je imao odličan odziv u stručnoj, ali i široj javnosti“, zaključuje Marija Golubović.

Kompanije izlagači – lideri i pioniri

– Na izložbenom delu sajma predstaviće se kompanije iz oblasti građevine, ali i ostalih grana industrije. Ovi lideri u oblasti zelene gradnje imaju direktno iskustvo sa proizvodima, uslugama i rešenjima, jer cilj zelene gradnje i jeste da okuplja i objedinjuje firme različitih profila oko ideje efikasnog korišćenja prirodnih resursa, efikasne upotrebe vode, visokog kvaliteta vazduha i savremenih tehnologija u zgradama – kaže Marija Golubović.

Skup vodećih eksperata

Druga po redu Međunarodna izložba i konferencija o održivoj gradnji Serbia Green Building Expo 2013, održaće se od 27. februara do 1. marta 2013. godine u hali Belexpo centra u Novom Beogradu. Ovaj događaj, jedini ovog tipa u regionu, okupiće u našem glavnom gradu najveće domaće i svetske eksperte iz oblasti zelene gradnje, koji će predstaviti najnovije trendove u ovom, sada već nezaobilaznom segmentu građevinske industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari