Osam poljoprivrednih kombinata koji bi trebalo da postanu vlasništvo kompanije Al Dahra neće uticati na sudbinu preostalih, takođe osam preduzeća u kojima je raskinuta privatizacija a potom su postali deo „zelenog pula“. Kako je Danasu rečeno u Agenciji za privatizaciju, ta preduzeća nastaviće da posluju po istom principu kao i dosad.


– U njima će biti nastavljen proces restrukturiranja. U tim preduzećima je objedinjen postupak javne nabavke repromaterijala, čime su sniženi troškovi, a niže cene se ostvaruju i kada je reč o nabavci semena i poljoprivredne mehanizacije. Ta preduzeća su nakon dužeg vremena negativnog poslovanja uspela da poprave svoje prihode i počela da posluju pozitivno. Iako je broj članica zelenog pula smanjen zbog akvizicije Al Dahre, ništa se suštinski neće promeniti u poslovanju preostalih članica, sem što će uštede biti zanemarljivo niže recimo umesto 40 odsto biće na nivou od 35 odsto. Cilj je da i ta preduzeća budu atraktivna za kupovinu. Ne može da se konstatuje da je Al Dahra uzela sve što je bilo dobro a da preostalo ne vredi. Naprotiv, reč je o poljoprivrednim kombinatima koji ostvaruju proizvodnju i zanimljivi su potencijalnim investitorima za kupovinu – objašnjavaju u Agenciji za privatizaciju i dodaju da su u pulu ostali Seme Tamiš iz Pančeva, Pik Zemun, 7 jul Sirig, Aleksa Šantić, Graničar, Bačka, Mala Bosna i Dolovo.

Milan Prostran, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije ističe da nije baš najjasnije šta je bio kriterijum kod prodaje preduzeća Al Dahri.

– Sva preduzeća iz zelenog pula su istog kvaliteta i među njima nema onih koja bi se mogla okarakterisati kao slabija. Smatram da i neprodati kombinati imaju veoma dobru bazu da jednog dana budu udomljena. Ipak, mislim da stvari treba ubrzati, odnosno trebalo bi oročiti period restrukturiranja. Siguran sam da bi onda proces tekao daleko brže i da bi kombinati mnogo lakše pronašli kupca – ističe naš sagovornik.

Komentarišući spekulacije koje su se pojavile u javnosti da dolazak Al Dahre na srpsko tržište može ugroziti domaće poljoprivrednike Prostran smatra da one ne odgovaraju istini.

– Ne bih želeo da ulazim u aktuelna „prepucavanja“ na tu temu koja zadiru i u sferu politike, ali je činjenica da Al Dahra preuzima oko 10. do 15 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta. Reč je o maloj površini, daleko manjoj nego što pod svojom kontrolom drže srpski veleposednici ili država. Zato bojazan da će konkurencija iz inostranstva da naškodi domaćim poljoprivrednicima ne bi trebalo da postoji. Dolazak Al Dahre jednostavno treba da predstavlja „ogledno polje“ kako će se strani kapital snaći u rukovođenju domaćim poljoprivrednim kombinatima, i da li će to unaprediti poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji – objašnjava Prostran.

On takođe ističe da je izuzetno bitno da se država postara da sa Al Dahrom bude potpisan takav ugovor koji će onemogućiti otpuštanje zaposlenih u poljoprivrednim preduzećima.

– Dovođenje stranog investitora za cilj treba da ima očuvanje postojećih radnih mesta, kao i otvaranje novih. U tome je suština, pa prema tome država posebno treba da obrati pažnju da prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora na adekvatan način zaštiti zaposlene. Verujem da će to i biti slučaj – naglašava Prostran.

Vučić: Zemlja namenjena Al Dahri nije predmet restitucije

Novi Sad – Prvi potpredsednika Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Novom Sadu da nijedan komad zemlje poljoprivrednih kombinata, koje treba da kupi emiratska kompanija Al Dahra nije predmet restitucije. Vučić je novinarima rekao da su takve izjave rezultat nečije zle namere da svako dana u javnost iznese nešto novo protiv prodaje poljoprivrednih kombinata. „Niko se u ovoj zemlji nije bunio kada su ti kombinati prodati za ukupno 23 miliona evra, a zatim uništeni. Mi ih u takvom stanju prodajemo za 100 miliona evra investitoru koji će dodatno u njih uložiti novac“, rekao je Vučić. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari