Zelenović o blokadi puta u Šapcu: "Alarmantno", Rio Tinto ušao u proceduru dobijanja dozvole za rudarenje 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović izjavio je danas da su blokade puteva hitne, jer javnost uopšte ne zna da je Rio Tinto već ušao u zvaničnu proceduru dobijanja dozvole za rudarenje, i da je Ministarstvo zaštite životne sredine to omogućilo.

Zelenović je za televiziju N1 rekao da, ako ministarstvo odredi obim, „to znači da Rio Tinto može da rudari“.

Govoreći o jednočasovnoj blokadi državnog puta Šabac – Sremska Mitrovica koja je najavljena za petak, 27. septembar, Zelenović je rekao da je „ova blokada nastala kao plod dogovora lokalnih aktera u šabačkom kraju“.

Zelenović je, povodom toga što je Rio Tinto, kako je naveo, već ušao u zvaničnu proceduru dobijanja zvanične dozvole za rudarenje, rekao da je to „alarmantna stvar“.

„Ministarstvo je obavestilo građane da je primilo zahtev, i da građani mogu da se izjasne, ali ovo je alarmantna stvar. Ako ministarstvo njima kaže ‘ovo vam je obim i sadržaj za izradu studije’ to znači da ministarstvo nema nikakav problem da Rio Tinto rudari. To znači i da sve ono protiv čega smo se borili pada u vodu. Na sve ono što je struka rekla niko ne mari“, kazao je Zelenović.

Govoreći o blokadi, koja je planirana za petak, Zelenović je rekao da je u pitanju skup.

„Mi smo sličan organizovali pre mesec i po dana, kada je u Šapcu došlo 8.500 ljudi. Situacija je ozbiljna. Mora da se reaguje, da ministarstvo ne da obim i sadržaj za procenu uticaja na životnu sredinu. Imate ispod ovog čitavog prostora podzemni rezervoar pijaće vode i niko ne može da garantuje da on neće biti oštećen. Za petak je planirana blokada, okupljanje ispred gradske uprave u Šapcu, šetnja do tačke koja se blokira. Tamo ćemo ostati sat vremena. Počinje u 18 časova“, rekao je Zelenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari