"Železara Smederevo će biti najkonkurentnija u Evropi" 1Foto: Aleksandar Levajković/FoNet

„Ja bih kineskim saradnicima iz ‘Hestila’ dao savet da ne daju preveliku garanciju unapred, nego da održe iskreno i ozbiljno obećanje. Moramo da realizujemo dato obećanje“. Ovim rečima, predsednik Kine Si Đinping juče se obratio novim vlasnicima Železare Smederevo, koju je obišao poslednjeg dana svoje posete Srbiji.

 

Nešto pre toga, premijer Srbije Aleksandar Vučić je obećao da će dolazak Hestila, trećeg po veličini proizvođača čelika na svetu, omogućiti posao „ne za 5.000, nego za 10.000 radnika“. Vučić je rekao i kako su mu 2012. godine, kada je Ju-es stil vratio smederevsku čeličanu državi, svi savetovali da Železaru zatvori, ali se „nekoliko nas zainatilo i uspeli smo da pobedimo i obezbedimo posao ne za 5.000 nego za 10.000 ljudi“. Od te 2012. do danas, Srbija je potrošila 470 miliona evra da bi Železara mogla da nastavi da radi i pravi gubitke. Taj iznos odgovara cifri od oko 94.000 evra po svakom radniku Železare.

Kada je Vlada pristala da kompletan iznos podmiri iz budžeta, Hestil je kupio Železaru za 46 miliona evra i sada planira da u nju uloži 300 miliona evra.

– Uveren sam da će se uz intenzivnu saradnju u čeličani pojaviti sjaj i vitalnost i da će igrati aktivnu ulogu u poboljšanju života srpskog naroda i u povećanju zaposlenosti – rekao je Si. On je dodao da će podržati ovaj projekat i dati maksimalnu podršku za zajednički uspeh, „jer sam video da očekujete uspešnu saradnju“.

Prvi čovek Hestila Ju Jong je izjavio da će Železara Smederevo postati najkonkurentnija u Evropi i da će u tom cilju biti iskorištene sve prednosti tehnologije, ekologije i globalne prodajne mreže.

„Hestil sigurno neće izneveriti očekivanje dva predsednika kao ni nade svih zaposlenih. Mi imamo odlučnost da oživimo najveću srpsku železaru i verujemo u naš zajednički uspeh“, rekao je Ju Jong.

Predsednik Kine je u Smederevo došao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a obojici je domaćin u fabrici bio Vučić. Sija su ispred Železare dočekale hiljade građana Smedereva, među kojima je bilo i mnoštvo dece sa kojima se kineski predsednik pozdravio.

Vučić je podvukao da je spas za Železaru nađen zahvaljujući Si Đinpingu i njegovom prijateljstvu sa predsednikom Nikolićem.

Inače, Si je ranije tokom trodnevne posete Srbiji izložio ideju da se ubuduće dvojica predsednika (on i Nikolić) sastaju bar jednom godišnje, kako bi unapređivali odnose dve zemlje.

Nikolić je juče rekao da bi Srbija mogla da bude temelj na kojem će Kina graditi svoju poziciju u Evropi.

– Svojim proizvodnim kapacitetima, sposobnim i vrednim radnicima, povoljnim poslovnim ambijentom, geografskom pozicijom i evropskom perspektivom, Srbija bi mogla da bude taj temelj. Mi smo svesni važnosti razvoja strateškog partnerstva naših država i pristupamo mu iskreno i puna srca. Srbija i Kina su ušle u novu eru odnosa, koji su na političkom nivou izvrsni, dok su veze dva naroda čvrste i iskrene. Svojom bezrezervnom podrškom na međunarodnoj sceni Kina nam stavlja do znanja da je naš prijatelj i da možemo da se oslonimo na nju u svim vremenima – rekao je Nikolić. Si Đinping je dan ranije ponovio da Kina podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Nikolić je dodao i da bi ekonomska saradnja dve zemlje mogla da bude mnogo bolja, iako je i sada dobra, kao i da su razgovori koje su srpski državnici vodili sa kineskim predsednikom potvrdili da postoji zajednička spremnost da se na tom planu uradi mnogo više.

Smederevo će biti najbogatiji grad u Srbiji

„Ovo nije samo dobar dan za Smederevo, koje će biti najmoderniji i najbogatiji grad, već znači bolji život za sve druge građane Srbije“, izjavio je juče Vučić, kako prenosi Fonet. On je izneo uverenje da će sledeće godine Srbija imati najveći rast u regionu i Evropi i to „dva do 2,5 puta veći i od Nemačke“. Prema Vučiću, Srbija za taj rast treba da zahvali i kineskom predsedniku i ulaganju kineske kompanije u Železaru. Inače, ekonomsko pravilo je da je razvijene zemlje ostvaruju slabiji privredni rast od zemalja u razvoju.

Šta je potpisano?

Tokom posete kineske delegacije potpisana su ukupno 22 sporazuma. Između ostalog, potpisani su sporazumi o privredno-tehničkoj saradnji, ugovor o izgradnji deonice autoputa Surčin-Obrenovac, ugovori Telekoma Srbije sa kompanijom Huavej i Eksim bankom za kupovinu opreme i finansiranje te transakcije, memorandum o razumevanju za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda, drugi memorandum za finansiranje i izgradnju elektrane za proizvodnju struje od otpada i još jedan o zajedničkom ulaganju u projekte obnovljivih izvora energije. Potpisano je i pismo o bilateralnom svop aranžmanu između Srbije i Kine, kao i razni drugi sporazumi.

Najkonkretniji od svih potpisanih dokumenta je ugovor za deonicu Surčin – Obrenovac, u vrednosti od 233,7 miliona dolara, koja će biti finansirana kreditom Eksim banke. Iako je bilo očekivano da se napravi pomak u vezi izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta, nikakav dokument ovo ovog projekta nije potpisan. Ranije je kamen spoticanja bio model finansiranja pruge, jer je Srbija bila zainteresovana za koncesiju, dok je kineska strana htela da pruži kredit. Pred posetu Si Đinpinga najavljivalo se i da će Kinezi graditi luku kod Pupinovog mosta koji povezuje Zemun i Borču, ali konkretan ugovor tokom ova tri dana nije potpisan. Ako bude realizovan memorandum o izgradnji fabrike za preradu otpadnih voda u Beogradu, to će biti jedan od najvećih projekata, budući da se njegova vrednost procenjuje na 500 miliona evra.

Kako je dočekan Si Đinping

Tokom prethodna tri dana kineski predsednik je osim političkih sastanaka prisustvovao i nizu kulturnih i društvenih događaja. Tako je poseta počela polaganjem kamena temeljca za budući kineski kulturni centar na mestu nekadašnje ambasade Kine pogođene u NATO bombardovanju 1999. godine. Dvojica predsednika su položila i vence na spomenik trojici ubijenih kineskih novinara i službenika u tom činu. Ulica u kojoj će nići kineski kulturni centar preimenovana je u Konfucijevu.

Si Đinping i njegova supruga Peng Liuan su obišli i Kalemegdan, u društvu predsednika Tomislava Nikolića i njegove supruge Dragice Nikolić, a predsednik Srbije je kasnije organizovao svečanu večeru, uz tradicionalna srpska jela i kulturno-umetnički program. Nakon jučerašnje posete Železari, premijer Vučić je ugostio kineskog i srpskog predsednika u državnoj vili „Zlatni breg“, koja je nekada pripadala dinastiji Obrenović, što je bila prilika da premijer Siju predoči biografiju Miloša Obrenovića, svoje omiljene istorijske ličnosti. Kako je objavljeno, kineski predsednik je pred ručak mogao da lično vidi kako se sprema pečenje i svadbarski kupus.

Supruga kineskog predsednika Peng Liuan je najveći deo posete provela u društvu Dragice Nikolić. Njih dve su obišle školu za decu ometenu u razvoju „Sava Jovanović Sirogojno“ u Zemunu, gde je Peng uručila donacije toj ustanovi, a zatim su obišle i Botaničku baštu u Beogradu, gde su zajednički zasadile drvo prijateljstva.

Kineski predsednik je u Srbiji dočekan uz najviše počasti. Njegov avion je od ulaska u srpski vazdušni prostor dobio pratnju migova našeg vazduhoplovstva, što je Si ocenio kao „veličanstveno“ i dodao da se u Srbiji oseća kao kod svoje kuće. Nikolić je Sija odlikovao Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici, najvišim odlikovanjem Srbije.

Zanimljivo je da je osim uobičajenih protokolarnih poklona, Nikolić Si Đinpingu poklonio i do sada neobjavljenu fotografiju njegovog oca Si Džongsuna, snimljenu 1986, kada je Si Džongsun predvodio delegaciju Komunističke partije Kine na 13. kongresu Saveza komunista Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari