Vučić prisustvuje početku gradnje železničke obilaznice oko Niša: Rok za izvođenje radova 1.035 dana 1Prinskrin TV Pink

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje početku izgradnje železničke obilaznice oko Niša, koja je deo projekta modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš – Dimitrovgrad, na trasi železničkog Koridora 10.

Predsednik Vučić obilazi pripremne radove zajedno sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanueleom Žiofreom, ministrom građevinarstva Goranom Vesićem, generalnom direktorkom Infrastrukture Železnice Srbije Jelenom Tanasković, direktorom Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravkovićem i predstavnicima gradske vlasti u Nišu.

Železnička obilaznica oko Niša biće duga 22 kilometra. Projekat obuhvata radove na severnoj obilaznici oko grada Niša, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge i elektrifikaciju deonice Crveni krst – veza sa obilaznicom (Pantelej), piše RTS.

Izgradnja obilazne pruge oko Grada Niša u dužini od oko 22 kilometra planira se od stanice Niš- Ranžirna do stanice Sićevo, u koridoru sa auto-putem Niš – Dimitrovgrad. Severna železnička obilaznica oko Niša obuhvata izgradnju nove jednokolosečne elektrificirane pruge.

Nova, jednokolosečna, elektrificirana obilazna pruga oko Niša u dužini od 22 kilometra biće osposobljena za brzinu vozova do 120 kilometara na sat.

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o izgradnji obilaznice sa firmom „Extra Auto Transport“, kao vodećim članom konzorcijuma.

Rok za izvođenje radova 1.035 dana

Vrednost ugovora iznosi 153,6 miliona evra, a rok za izvođenje radova je 1.035 dana.

Generalna direktorka Infrastrukture železnice Srbije Tanasković istakla je da će izgradnjom železničke obilaznice oko Niša biti rešeno pitanje niškog železnčkog čvora i da vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, kao i da će bezbednost saobraćaja biti podignuta na viši nivo.

Redovan železnički saobraćaj na prvoj pruži izgrađeno u Srbiji od Beograda do Niša uspostavljen je 15. septembra 1884.godine. Stanica Niš izgrađena je od 1883. do 1885. godine. Stanica je rušena u oba svetska rata, a nova železnička stanica u Nišu počela je da se gradi 1978. godine, a otvorena je 9. maja 1979. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari