Želimo da Srbiju učinimo konkuretnijom zemljom 1

Savet stranih investitora se u oktobru, peti put zaredom, sastao sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu.

Čvrsto smo opredeljeni da pružimo aktivan doprinos Srbiji u procesu ekonomske integracije u EU. Krajnji cilj je da ostvarimo predvidivost i transparentnost poslovnog okruženja i učinimo Srbiju konkuretnijom zemljom. Evropska unija je postavila dva glavna ekonomska kriterijuma za članstvo Srbije: postojanje funkcionalne, otvorene tržišne privrede i sposobnost privrede da se nosi sa pritiscima unutar jedinstvenog tržišta. To nije lak zadatak ali, nesporno, pomaže državama da restrukturiraju i unaprede poslovnu klimu u svim važnim oblastima, i mi to podržavamo.

Prilikom ovogodišnje posete, poručili smo da Srbija nastavlja postojan, ali umeren, napredak u reformama, koji je osigurao stabilnost. To, međutim, nije dovoljno da bi se postigli željeni ciljevi. Da bi dostigla stepen ekonomskog razvoja EU, što podrazumeva snažniju privredu i poboljšanje standard života građana, Srbija treba da ubrza reforme i pristupne pregovore. Posebnu pažnju treba posvetiti uspostavljanju održive fiskalne konsolidacije (strukturne reforme, posebno privatizacija i korporatizacija preduzeća koja su u svojini države) i unapređenju primene zakona, posebno u poreskoj oblasti (jačanje Poreske uprave). U razgovorima sa institucijama EU, podvukli smo ključni značaj reformi u sledećim oblastima: porezi, rad, trgovina i inspekcije, bezbednost hrane, nekretnine, digitalizacija i elektronsko poslovanje, telekomunikacije i opšti pravni okvir (posebno propisi o stečaju i deviznom poslovanju). Naša nedavno objavljena publikacija Bela knjiga (dostupna je za preuzimanje na našoj zvaničnoj internet prezentaciji), donosi upravo takve zaključke i preporuke.

Pozitivno je to što je u februaru, usvajanjem strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan, region vraćen na dnevni red prioriteta EU, a Srbija je prepoznata kao predvodnica u tom procesu. Slažemo se da bi sprovođenje dugo očekivanih strukturnih reformi dalje konsolidovalo već ostvarene rezultate u pogledu reformi i dodatno podstaklo brži i jači privredni rast. Savet je u dobroj poziciji da pruži verodostojnu pomoć procesu evropskih integracija, s obzirom na to da 70 odsto članica Saveta dolazi iz EU, a ostale imaju uporište na tom tržištu. Spremni smo da i dalje pružamo podršku procesu pristupanja Srbije EU, kroz razmenu i saradnju sa Vladom Republike Srbije i institucijama EU.

Autorka je predsednica Saveta stranih investitora

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari