Žene u Srbiji se više školuju, ali su manje plaćene

Imamo jedan od najmanjih platnih jazova u Evropi, ali su žene i dalje u podređenom položaju

Ostavite komentar


  1. Ja sam daleko školovaniji od žene ali sam manje plaćen. Do skora sam bio bolje plaćen ali me je prešišala. Nema ljutnje.

  2. Još od Tita ja slušam priču kako su žene manje plaćene za iste poslove koje obavljaju od muškaraca.Ja bih bio zahvalan da mi neko nabroji gde ,u kojim to oblastima rada?U državnoj „službi“ plaća se prema koeficijentu složenosti poslva radnog mesta i školske spreme bez obzira muško-žensko.Tendencija izjednačavanja radnog staža i godina života za ostvarivanje prava na penziju ide i u prilog izjednačavanja polova.Na normiranim poslovima svako je plaćen prema sposobnostima,znanju,veštini ….što važi i za jedne i za druge.U nekim poslovima žene su,možda,veštije,u drugim muškarci,neki poslovi zahtevaju veću fizičku snagu,negde finoću i preciznost…Ukoliko negda,stvarno ima toga da za isti posao i rezultate rada ima razlike,onda je to diskriminacija i država treba da se tu pozabavi.

  3. Na ovu mizeriju od plata stvarno je nebitno ko je vise placen. A inace za posao i platu mnogo znacajnije koliko je neko strucan a ne kog je pola. Obrazovanje je potreban ali ne i dovoljan uslov da bi neko bio dobar strucnjak. I na kraju gde nadjete sve ove mlatioce prazne slame.

  4. Aman dosta više zloupotrebe statistike zarad nečijih interesa. Prave probleme žena niko ne rešava, a o ovim pretenciozno izvrnutim statistikama svi pišu i pričaju na sav glas. Novinari, neka vam je na čast!

    1. Нема, док неко не покрене – сад и за ово, поред 1000 других ствари – неку грађанску иницијативу, направи неку групу, како би већ то ишло: држава ће да лаже и лаже… и лаже. :/

  5. Ako motaš kablove u Juri ili Aptivu sasvim je svejedno da li imaš fakultet ili osnovnu školu – satnica je satnica, i da si doktor nauka. Takođe, ne bismo trebali da zaboravimo i trenutnu hiperinflaciju diplomaca raznoraznih fakulteta bez realnih znanja i veština koje uz te diplome idu. Ko je lud, osim stranke na vlasti, da zapošljava ljude bez stručnih znanja? Naravno, svaka čast svima onima koji su za svoju diplomu čestito zagrejali stolicu.

  6. Пазите, „[жене] теже долазе до посла“. Наравно, тамо скоро да нема атмосфере и нема магнетног поља да заустави зрачење (на Марсу). 😉

    1. Pa populizam je ideologija ove vlasti.Zura Comicka je ekspert za demagogiju, mora nekako da opravda svoju apanazu.Na srecu izgleda da narod sve vise otvara oci.

  7. Kao da su bitne samo godine škole… Za šta se školuju? Psihologija, Sociologija, raznorazne studije medija i kulture, poslovna administracija… zanimanja kojih imaš ko pleve… Logično je da jedan dobar zanatlija ima veću platu nego sociolog ili kulturolog… kakva je korist društva od takvog kadra… tako je svuda u svetu…

  8. Nemojte molim vas da pominjete vise ove “ Bolonjske“ doktorate, to stvarno nema smisla. I drugo zasto ne objavite koji su to doktorati i fakulteti koje su zavrsili? Nije isto ako se zavrsi gradjevinski fakultet ili mega trend na primer. Nemojte da dovodite citaoce u zabunu, molim vas.

  9. Spremanje večeru i čišćenje po kući je vama „neplaćeni rad“? Meni nije, to su obaveze

  10. Niko ne spominje da su žene apsolutna većina u Srbiji kao sudije tužioci advokati i izvršitelji
    Dakle sve ono što je predmet opšte kriminalizacije u Srbiji drže baš žene.
    Uđite u bilo kiji sud, tužilaštvo advokatsku kancelariju ili izvršiteljsku kancelariju. Da nema klijenata pomislili biste da ste na „planeti žena“

  11. Nije tačno. Na slici koju ste objavili je vaspitačica koja se na primer bavila bezbednošću. Hoću da kažem da je Srbija zemlja čuda

  12. Gornja tvrdnja se protivi tvrdnji koju su razvili ekonomski teoreticari petooktobarske kontrarevolucije. Naime oni su tvrdili da trzisne sile placaju svaciji rad tacno onoliko koliko taj rad vredi na trzistu. E sad kad su izgubili fotelje okrenuli plocu i uzeli da gude o pravdi (sad najednom nije vrednost rad nego je to diploma ispisana kaligrafskim slovima…). I onda se dure sto ne mogu da preskoce ni spusteni izborni prag nizi od statisticke greske (pa bojkotuju izbore i prizivaju desant sa zapada)….

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.