Ziđin koper gradi infrastrukturu za prepumpavanje vode 1Foto: BETAPHOTO/Srbija Zidjin Koper/Igor Mitrović

Kompanija Ziđin koper saopštila je danas da gradi infrastrukturu za prepumpavanje milion i po kubika vode sa dna površinskog kopa „Veliki Krivelj“, koja je ostala nakon junskih poplava, do istoimene flotacije, što bi trebalo da traje tri mesec.

Kako je precizirano, ogranak elektromašinskog održavanja je, odmah nakon poplave koja je sredinom juna zadesila rudnik „Veliki Krivelj“, projektovao tehničko rešenje za isušivanje „jezera“, dubokog 35 metara, koje podrazumeva izgradnju pumpne stanice i postavljanje 5,7 kilometara dugačkog cevovoda.

„U toku je izrada pontona površine oko 100 kvadratnih metara, koji će vertikalnoj pumpi kapaciteta 1.190 kubika vode na sat poslužiti kao postolje. Veoma je važno da konstrukcija bude stabilna pošto je pumpa teška 10,5 tona. Njena uloga će biti da nivo vode koji seže do kote 38 obori do kote 10“, rekao je tehnički rukovodilac tehničke pripreme ogranka elektromašinskog održavanja Jovica Anđelović.

U međuvremenu su, kako je dodato, majstori ogranka elektromašinskog održavanja u radionici servisirali četiri manja pumpna agregata dopremljena sa brane polja 3 flotacijskog jalovišta, a uveliko pripremaju cevnu armaturu, elemente i spojnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari