Ziđin promenio pravilnik pod pritiskom rudara 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Nakon što je poslovodstvo kompanije Ziđin Bor promenilo Pravilnik o radu, odnosno donelo novi u koji su inkorporirani svi naši zahtevi, stekli su se uslovi za nastavak pregovora o donošenju novog Kolektivnog ugovora.

S obzirom da je u vezi toga potrebno završiti neke administrativne poslove očekujemo da je realno da do pregovora dođe tek za mesec dana, odnosno da oni započnu u avgustu – kaže za Danas Časlav Gavrić, predsednik Sindikata „Nezavisnost“ Ziđin iz Bora.

Prema njegovim rečima, reprezentativni sindikati su odustali od protesta koje su ranije najavili nezadovoljni zbog toga što je poslodavac doneo Pravilnik o radu, koji je za njih bio neprihvatljiv i odbijao je da novi kolektivni ugovor sadrži stavke bez kojih bi, kako tvrde sindikalci, radnička prava bila umanjena u značajnoj meri.

– Od protesta smo trenutno odustali kao znak dobre volje što je poslodavac pristao da izmeni Pravilnik o radu koji je donesen nakon što je istekao stari Kolektivni ugovor. Taj pravilnik nije sadržao odredbe koje bi na adekvatan način regulisale visinu zarada zaposlenih u kompaniji. Zato smo i najavili mogućnost održavanja protesta. Donošenjem novog Pravilnika o radu stvar se izmenila nabolje, jer su naši predlozi uvaženi i to je bio razlog zašto nismo protestovali. Naravno, tu aktivnost smo samo „zamrzli“ i u slučaju da se poslodavac u novom Kolektivnom ugovoru ogluši o naše zahteve svakako ćemo protestovati jer bi to za nas bilo neprihvatljivo umanjenje radničkih prava – objašnjava Gavrić.

Za reprezentativne sindikate u kompaniji Ziđin Bor je sporno, to što kineski poslodavac u novom Kolektivnom ugovoru namerava da definiše da se visina plate određuje na osnovu radnog učinka. Sindikalci su protiv toga jer smatraju da bi se time ugrozila osnovna zarada zaposlenih, koja je po našem Zakonu o radu fiksna. U slučaju da poslodavac propiše zaradu na osnovu učinka moglo bi da se desi da neki radnici imaju umanjenu osnovnu zaradu. To je protivno važećim propisima u Srbiji po kojima osnovna zarada za isti rad mora da bude ista.

Za sindikalce je problem i to što kineski poslodavac u ukinutom Pravilniku o radu nije uvažio odredbu o usklađivanju zarade odnosno o uvećanju minimalne cene rada koju propisuje Socijalno-ekonomski savet, a što je zakonski zagarantovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari