Žitištanska klanica u stečaju, radnici ostali bez plata i bez radne dokumentacije 1privatna arhiva

Premeštanje sedišta firme u stečaju „Premium chicken“, koja je radila u Žitištu i u kojoj su zaposleni bili iz ovog mesta, radnicima je napravilo velike probleme. Da bi došli do radnih dokumenata iz firme moraju da čekaju da bivši poslodavac odredi ko će da im ih izda.

Preduzeće „Premium chicken“ poslednje radnike otpustilo je početkom godine, a otpuštanja je u nekoliko ciklusa bilo tokom cele prošle godine.

Vlasnik firme u Žitištu, firma „Biftek“ iz Niša, sedište žitištanske klanice prebacila je u Đurđin, pa je stečaj nad firmom otvoren u Privrednom sudu u Subotici, a iz Subotice je i stečajni upravnik Milan Miščević.

-Za bivše zaposlene premeštanje sedišta firme i stečaj u subotičkom sudu su veliki problem. Stečajni upravnik obavestio je zaposlene da imovine nema pa će se teško namiriti iz stečaja. Ostaje im da predaju zahtev Fondu solidarnosti, kako bi došli bar do nekog novca na ime neisplaćenih plata i drugih prinadležnosti. Da bi taj zahtev predali potrebna su im radna dokumenta. U klanici u Žitištu više nema nikog. Stečajni upravnik je obećao da će bivši poslodavac odrediti mesto i lice koje će papire izdavati, ali to se još nije dogodilo – kaže Duško Polovina, predsednik Opštinskog veća samostalnog sindikata u Žitištu.

Koliko plata poslodavac duguje radnicima, kojih je bilo između 100 i 150 dok je klanica radila, ne zna se tačno, jer su radnici otpuštani u toku cele prošle godine.

Preduzeće „Premium chicken“ nema imovine, konstatovano je prilikom pokretanja stečaja. ostali su samo dugovi.

Koliki, utvrdiće se na ispitnom ročištu koje je zakazano za 27. oktobar, a za sada se zna da je račun „Premium chickena“ blokiran na iznos od  nešto više 810 miliona dinara.

“Premium chicken“, u stopostotnom  je vlasništvu Nišlije Miloša Radojevića, odnosno njegove firme „Biftek”.

Radojević je imao velike planove kada je klanicu preuzeo, ali od tih se planova nije ostvarilo.

-Najvažnije je da se zaposlenima omogući da preuzmu svoju radnu dokumentaciju i bar iz Fonda solidarnosti naplate ono što im je bivši poslodavac ostao dužan.

Zato se nadamo da će stečajni upravnik ispuniti svoje obećanje i za početak doći u Žitište, kaže Polovina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari