Živković (EPS): Do 2026. godine 80 odsto hidroelektrana biće revitalizovano 1foto (BETAPHOTO/Elektroprivreda Srbije/Danilo Mijatović)

Generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da će EPS do 2026. godine imati revitalizovano 80 odsto hidro kapaciteta, čime će obezbediti 30 godina pouzdanog rada.

Živković je na konferenciji „Energy Week Western Balkans 2024“ u Budvi istakao da „u vremenu kada je energetska sigurnost imperativ, sve države i energetske kompanije traže najbolja rešenja koja će obezbediti energetski suverenitet, uz maksimalno korišćenje postojećih resursa, diversifikaciju izvora i neodložnu tranziciju“, saopštio je EPS.

„S obzirom da Srbija u značajnoj meri zavisi od uglja, osim razvoja obnovljivih izvora energije (OIE), mislimo i na baznu energiju i važno je sagledati potencijal nuklearne energije“, rekao je on, dodajući da je drugi izazov balansiranje energije iz OIE i EPS, koji je usmeren na razvoj projekata pumpnih elektrana, odnosno reverzibilne hidroelektrane „Đerdap 3“.

EPS sa partnerima UGT Renewables i Hjundai razvija projekat za jedan gigavat solara, što će doneti značajan udeo obnoviljivih izvora energije, a za to vreme će nastaviti rad na projektima reverzibilnih hidroelektrana, gde je potrebno zameniti 4.000 megavata u termo sektoru ekološki prihvatljivim izvorima, dodao je Živković.

„Veoma dobra vest je što izmene zakona o energetici podrazumevaju ukidanje moratorijuma na nuklearnu energiju, jer nijedna država ne bi smela da ograničava svoje opcije“, dodao je Živković.

Skup „Energy Week Western Balkans 2024“ okuplja predstavnike zemalja Zapadnog Balkana i Hrvatske, koji će razgovarati o kritičnim temama za sektor zelene energije, kao što su strategije za regionalnu integraciju, prelazak sa uglja na OIE, otpornost mreže, tržišni izazovi, oblikovanje politike i opcije finansiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari