Život gastarbajtera u slici i reči 1

Povodom obeležavanja 50. godišnjice potpisivanja Sporazuma o zapošljavanju jugoslovenskih radnika u Austriji udruženje JUKUS iz Graca prirediće, u Etnološkom muzeju u Beču, izložbu „Pod tuđim nebom“, koja će trajati od 2. do 16. oktobra.

Izložba je bazirana na dokumentaciji, snimcima i razgovorima sa svedocima tih događaja.

Iz dokumenata se može videti da su jugoslovenski radnici dali značajan doprinos izgradnji auto-puteva, zatim Bečkog metroa, Bečkog internacionalnog centra i mnogih drugih građevina koje čine modernu Austriju. Posetiocu uzložbe mogu da saznaju i to da su pored organizovanog dolaska, mnogi gastarbajteri iz Jugoslavije dolazili i u sopstvenoj režiji, s obzirom na to da su uslovi za ulazak u zemlju bili jednostavni, a i geografska blizina dve države bila je od presudnog značaja.

Činjenica je, takođe, da je to bilo vreme ekonomskog procvata Austrije, pa su preduzeća raširenih ruku dočekivala radnike sa ovih prostora. Zanimljiv je i podatak da su početkom 70-ih godina jugoslovenski radnici počeli da osnivaju sportska i kulturna udruženja, uključujući i sopstvenu fudbalsku ligu. Udruženje iz Graca težište izložbe stavlja na organizovanost i aktivnosti srpskih migranata kao i njihovu saradnju sa austrijskim institucijama. Prikazan je život jugoslovenskih radnika, pri čemu je posebna pažnja posvećena iskustvima njihove dece rođene u Austriji. Izložba se posle gostovanja u Beču seli u Grac, a moći će da je vide i posetioci u Klagenfurtu i Kapfenbergu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari