Osnovni sud u Užicu obustavio je istragu protiv Ratka Jeremića (69), direktora preduzeća Zlatibor turist, i Petra Žunića (52), šefa recepcije u tom preduzeću, koji su bili osumnjičeni za utaju poreza i falsifikovanje službenih isprava. Istraga je obustavljena nakon što je javni tužilac odustao od krivičnog gonjenja.


Kako je Danas pisao, prošle godine, Poreska uprava je tužiocu u Užicu podnela krivične prijave protiv njih dvojice zbog sumnje da su prikazali umanjen promet za 228 miliona dinara u luksuznim apartmanima „Kraljevi konaci“, koji su deo Zlatibor turista i da su utajom poreza oštetili republički budžet za oko 42 miliona dinara. Oni su bili osumnjičeni da su, umanjujući prihode, izbegli plaćanje PDV od 19 miliona, ali i da je Jeremić umanjio i osnovicu za plaćanje poreza na dobit po bilansima za 2008. i 2009. godinu i time utajio dodatnih oko 22 miliona dinara.

Objašnjavajući da je agonija preduzeća počela greškom službenice na recepciji, a potom se nastavila greškom policije, poreznika iz Užica i Kragujevca, Ratko Jeremić, direktor Zlatibor turista, navodi da je bez obzira na to, Poreska uprava preduzeću naložila da plati navodni utajeni porez i to sa kamatom u dvanaest mesečnih rata od po 2,5 miliona dinara, od kojih su četiri rate već plaćene.

– Prilikom izdavaja računa, radnica na recepciji greškom je u fiskalnu kasu ukucala iznos od 228 miliona dinara, pokušala to da ispravi, ali nije uspela. Inspektorima smo sve objasnili i pokazali dokumenaciju, ali oni to nisu prihvatili. Svakome ko je želeo da vidi, bilo bi jasno da je u pitanju tehnička greška, ali nismo imali razumevanja ni u policiji ni upravi prihoda. Slali smo dopise, objašnjavali, tražili i drugu kontrolu, ali su nam rekli da su inspektori savršeno stručni, objasnio je direktor Zlatibor turista, ocenivši nastalu situaciju apsurdnom, jer se od preduzeća traži da plati porez na osnovicu koja nije prihodovana.

– Greškom naše radnice, preduzeću je pripisan promet od 228 miliona, a time i PDV. Da smo bili rasprodati celu godinu, toliki iznos ne bi mogao da bude na jednom računu, kaže Jeremić, koji očekuje da Poreska uprava u Kragujevcu obustavi naplatu, jer će u suprotnom, kako ističe, preduzeće biti uništeno i 25 radnika ostaće bez posla, poručivši da su inspektori nezakonito obračunali porez na osnovicu koja ne postoji.

– Posle rešenja Osnovnog suda u Užicu, očekujemo da Poreska uprava obustavi naplatu i da nam vrati novac, rekao je Jeremić, istakavši da će u konsultacijama sa advokatom odlučiti da li će tužiti poreske organe.

Na konstataciju da zvuči neverovatno da je bizarna greška radnice, a potom i poreznika, pokrenula celu aferu, i uz podsećanje da je u julu prošle godine tvrdio da se iza svega krije „zla namera i pokušaj nekih ljudi da unište Zlatibor turist, pošto je vlasnik 43 odsto preduzeća supruga Miše Omege, koji je u to vreme bio u žiži javnosti“, Jeremić sada kaže da „ne zna šta bi mogla da bude pozadina celog slučaja“.

– Tada sam rekao da mislim da je to atak na vlasnicu dela kapitala u preduzeću, ali sada ne znam šta se dešava. Ona je u Beogradu, ali ne dolazi u preduzeće, niti iko drugi iz njene porodice, kaže Jeremić, dodavši da ne zna gde je njen suprug.

Vlasnička struktura

Preduzeće Zlatibor turist poseduje 23 luksuzna apartmana ukupne površine oko 1.000 kvadratnih metara. Osim Jeremića, koji se protivio kako je govorio „brzopletoj privatizaciji“ tog preduzeća, smatrajući da je cena veoma niska, i čajetinska opština se protivila, ali zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Međutim, 2008. godine Agencija za privatizaciju prodala je za 73 miliona dinara 43 odsto vlasništva Zorani Joksimović, supruzi Milomira Joksimovića, poznatog kao Miša Omega. – Najveći pojedinačni vlasnik i dalje je Joksimovićeva, a vlasnici ostatka preduzeća su druga fizička lica, objasnio je direktor Jeremić.

Šta je prodato?

Beograd – Iako je Agencija za privatizaciju, na trećoj aukciji 19. septembra 2008. zvanično prodala 43,75 odsto kapitala Zlatibor turista ženi Miše Omege, ta transakcija nije uvedena u državne knjige, pa se na sajtu APR-a ta firma vodi kao društvo sa ograničenom odgovornošću u kome je udeo društvenog kapitala 99,99 odsto. Minimalni iznosi udela u društvu vode se na fizička lica, ali među njima nije ime Zorane Joksimović. Umesto toga, upisano je sedam zabeležbi, od kojih prva datira još iz januara 2006. a u njima je evidentirano postojanje sudskog spora između Zlatibor turista i grupe od oko 50 osnivača, kojima je Trgovinski sud u Užicu potvrdio pravo na upis udela. Zbog nerešenih inmovinskih odnosa i opština Čajetina protivila se privatizaciji. Ostaje nejasno kako je Agencija prodala udele PIO i Akcijskog fonda, kada oni nisu u vlasničkoj strukturi Zlatibor turista. M. N. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari