“Zlatna groznica” ponovo u Novom Pazaru 1Foto: S. N./Danas

Novopazarska nevladina organizacija “Menjamo Novi Pazar” pozvala je danas stanovnike ovog grada “da budno prate dešavanja na planini Rogozni” i da ne dozvole otvaranje rudnika zlata.

Alija Madžović, predsednik te organizacije, ocenjuje da je eksploatacija zlata “veoma opasna po životnu sredinu zbog upotrebe štetnih hemikalija”.

Podseća da se, poslednjih meseci, puno piše o istraživanjima na potencijalnom podrućju bogatom zlatomm na površini većoj od 180 kvadratnih kilometara na Rogozni.

– Australijska kompanija je sa preko 37 miliona dolara kupila projekat i dobila dozvolu za to istraživanje do kraja naredne godine od Ministarstva rudarstva i energetike. Strahujemo da će se uskoro sa istraživanje preći na kupovinu zemlje, raseljavanja stanovništva i izgradnju rudnika zlata nadomak Novog Pazara – objašnjavao je danas Madžović i napomenuo da će, narednih dana, aktivisti iz ostalih novopazarskih udruženja posetiti Rogoznu “koja ima kulturno-istorijski, biološki i poljoprivredni značaj”.

– Ova situacija zahteva da budemo jedinstveni, na šta pozivam i sve građane, bez obzira na partijske ili bilo kakve razlike. Ovo je grad svih nas i takav treba da bude. Pozivam ih sve da ostanu budni, da se oslobode i počnu da misle svojom glavom zarad svoje i budućnosti naše dece – poručuje predsednik NVO “Menjamo Novi Pazar”, u kojoj planiraju organizovanje blokada puteva i protesta.

Otvaranje rudnika na planini Rogozni aktuelizovano je ponovo posle petnaest meseci. U aprili prošle godine istim povodom oglasilo se udruženje “Za zdrav Novi Pazar”, koji su tada poručili da “ako treba i životima ćemo braniti Rogoznu”.

Oba udruženja su, i prošle i ove godine, pozvala lokalnu samoupravu da saopšti da li je planirano otvaranje rudnika na planini iznad grada. Pozivaju se na stručnjake i tvrde da jeiskopavanje rude zlata “izuzetno štetan po okolinu, a, s obzirom da je Novi Pazar jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, takav rudnik bi doprineo katastrofalnom ekološkom stanju”.

Kako je, prošle godine, objavljeno Ministarstvo rudarstva i energetike izdalo je četri dozvole za rudarska istraživanja na novopazarskoj teritoriji.

Dozvole su dobile kompanije “Zlatna reka” tri za istraživanja na Rogozni i “Tera Balkanika” jednu za istraživačke radove na Goliji.

Beogradska firma “Zlatna reka” dobila je dozvole za lokalitete Zlatni kamen i Šanac na obroncima Rogozne i u selu Leča nedaleko od ovog grada.

Dozzvola za istraživanja na Zlatnom kamenu izdata je u oktobru 2018. godine i važila je do novembra prošle godine i njom je bila obuhvaćena površina od 3.299 hektara. Istraživanja na Šancu odobrena su u leto 2020. godine i dozvola je trajala tri godine, a istražno polje je 2.344 hektara.

I za treći lokalitet, u selu Leča, dozvola za rudarska istraživanja trajala je dve godine, od 2017. do 2019. godine. Na tom području, osim zlata istraživan je i bakar.

Dozvola data kompaniji “Tera Balkanika” za istraživanja na Goliji traje do novembra ove godine. U mestu Kaludra tražiće se zlato, bakar, cink, antimon i olovo.

“Zlatna priča” Novi Pazar vraća na vreme od pre više od dve decenije. Tada su domaći i inostrani stručnjaci tvrdili da i Rogozna i Golija “leže na plemenitim metalima i da srebra, zlata i bakra ima za pola Evrope”.

Prekopavanje Regozne i “zlatna groznica” trajali su kratko,. Zatišje je trajalo sve doko nadležno ministarstvo nije dalo dozvole za nastavak istraživanja.

Na Rogozni se, prema istorijskih dokumentima, zlato se kopalo i topilo još u srednjem veku. Na taj period podsećaju ostaci inprovizovanih rudnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari