Zrenjanin daje blizu 300 hektara za solarni park 1Foto: Pixabay/Sarangib

U ataru sela Melenci ambiciozno se planira solarni park, ali i stočarstvo, pa čak i voćarstvo i sve to na 280 hektara državne zemlje koju bi grad Zrenjanin dao jednoj firmi iz Pančeva.

Kako je saopšteno, investitor je „South Banat Biogas Energy Hazelnut“ iz Pančeva bi pored solarnih panela, zemljište koristio i za stočarstvo, odnosno za ispašu, ali i za voćarstvo kroz poboljšanje uslova rasta za biljke osetljive na klimu.

Ovakvu odluku podržali su odbornici Skupštine grada Zrenjanina na jučerašnjoj sednici, kada su usvojili predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije za solarni park “Solar power plant theta“ dok su je kritikovali predstavnici opozicije.

„Šta je kvalifikovalo „Solar Power Plant Theta doo Zrenjanin i njenog vlasnika za izradu plana detaljne regulacije i koje reference ima tek osnovana firma, čije sedište je u jednom stanu. Nosilac izrade bi trebalo da bude Odeljenje za urbanizam i prostorno planiranje „, pita lokalna odbornica Novog DSS Mirjana Grujić.

Ona podseća da je firma „Solar Povwer Plant Theta“ doo osnovana u Zrenjaninu 10. juna ove godine.

„Vidimo da je ova firma dobila da izradi plan ali ona to nije u stanju da uradi pa onda 1. jula sklapa ugovor sa „Sout Banat Biogas Energy Hazelnut“ doo Pančevo, koja ima nekakve reference za ovaj posao. Pretpostavljam da će to na kraju i biti onaj ko će praviti solarni park ali vreme će pokazati“, objašnjava Grujićeva.

Sa druge strane, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac je objasnio obaveze investitora.

„Finansiranje izrade plana je u isključivoj nadležnosti investitora koji želi da gradi solarne panele. Obaveza grada u tom smislu je da donese skupštinsku odluku kojom će omogućiti izradu plana. Nakon toga, ako taj plan bude prihvaćen, Skupština će ga usvojiti i na taj način omogućiti investitoru da krene u pribavljanje potrebnih dozvola za izgradnju“, objasnio je Santovac.

U predlogu odluke, koji se našao na dnevnom redu sednice lokalnog parlamenta, navedeno je da je nosilac izrade plana u obavezi da organizuje rani javni uvid u trajanju od 15 dana.

Nakon izrade nacrta plana, dokument se izlaže na javni uvid u trajanju od 30 dana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari